AppleMark
Duizenden verpleegkundigen en verzorgenden bij verschillende instellingen in heel het land voeren maandag actie om de administratieve rompslomp in de zorg te verlagen. Onnodige administratie laten zij liggen, waardoor er meer tijd overblijft voor patiënten. Meerdere partijen uit het veld reageren met sympathie.
“De actie loopt heel goed”, zegt een woordvoerster van beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden V&VN. Volgens haar laten de actievoerders de urenregistratie zitten, de doelgroepenregistratie en de mappen voor de inspectie. Ook voeren de zorgmedewerkers gesprekken met werkgevers over de problemen waar ze tegenaan lopen. Staken doen ze niet, omdat daar patiënten en cliënten onder lijden. Volgens de zegsvrouw van V&VN lopen de administratieve lasten de spuigaten uit.
V&VN pleit voor een noodplan om het personeelstekort in de zorg aan te pakken, maar wil ook klachten inventariseren en overbrengen aan het verantwoordelijke ministerie. Ab Klink, lid van de raad van bestuur van zorgverzekeraar VGZ en oud-minister van Volksgezondheid, was maandagochtend te gast in het actiecentrum van V&VN.
Toenemende complexiteit
ActiZ ondersteunt de actie van V&VN, laat woordvoerder Evedien Tukkers weten. De brancheorganisatie vraagt aandacht voor het verminderen van administratieve lasten én voor het grote tekort aan werknemers in de ouderenzorg. “De komende jaren zijn er veel extra bevlogen kundige medewerkers nodig, om professionele zorg te kunnen leveren aan de groeiende groep kwetsbare ouderen die steeds langer thuis blijft wonen.”
Om het arbeidsmarktvraagstuk in de ouderenzorg aan te pakken, werkt ActiZ samen met CNV Welzijn & Zorg, FNV Zorg & Welzijn, Brancheorganisatie Thuiszorg Nederland (BTN), NVZ, de MBO Raad en het ministerie van VWS. Tukkers: “De Arbeidsmarktagenda 2023 zet onder meer in op het aantrekken van extra personeel, het behouden van personeel, het opleiden van nieuw personeel en zij-instromers, maar ook op het verminderen van administratieve lasten.”
De BTN laat in een reactie weten de problemen te herkennen die V&VN aankaart. “De werkdruk loopt op door een combinatie van een snel toegenomen en verder toenemende zorgvraag, toenemende complexiteit van de zorgvraag en toenemende administratieve lasten.” De problemen in de wijkverpleging lijken niet door iedereen te worden onderkend, stelt BTN. “In plaats van dat de zorgverzekeraars helpen om de toenemende druk in de zorg thuis op te lossen, lijken ze vooral de andere kant op te kijken en maken ze de problemen erger. Zo zijn de tarieven voor wijkverpleging als gevolg van het inkoopbeleid van de zorgverzekeraars de afgelopen jaren over de gehele linie sterk gedaald. Uit onderzoek door de NZa is dit voorjaar gebleken dat de uurtarieven inmiddels zo laag zijn, dat de kosten niet meer kunnen worden gedekt.”
Sympathiek
Ook de FNV staat sympathiek tegenover het feit dat de V&VN met de actie aandacht vraagt voor de werkdruk. Tegelijkertijd laat de vakbond weten zelf geen actie te voeren. “We zetten ons wel op meerdere fronten in voor goede en structurele oplossingen om de kwaliteit van werk te verbeteren in de sector.” FNV kondigt aan hierover binnenkort meer te berichten.
Patiëntenfederatie Nederland steunt de actie. Volgens de organisatie zijn de vele regels waar verpleegkundigen mee te maken hebben vaak niet in het belang van de patiënt. “We moeten af van onnodige registraties. Registreren om te registreren is niet goed. Ik ben blij dat de wijkverpleegkundigen dit nu op deze manier aan de kaak stellen. Hopelijk kunnen we er samen iets aan doen”, zegt Dianda Veldman, directeur bij de patiëntenorganisatie. (ANP/Skipr)