De club is blij dat er is geluisterd naar aanbevelingen voor de aanpak van agressie en geweld tegen zorgverleners en dat er aandacht is voor meer autonomie, loopbaanperspectief en goede arbeidsvoorwaarden. NU’91 ziet echter nergens hoe die aanpak nu eigenlijk vorm moet krijgen. “Hetzelfde geldt volgens NU’91 voor het aanpakken van de personeelskrapte. In het akkoord staat dat dit grote prioriteit heeft, maar er staat niet welke middelen hiervoor beschikbaar worden gesteld.”
Verschuiven van problemen
NU’91 is “natuurlijk ontzettend blij” met de 600 miljoen extra voor de ouderenzorg, maar “anderzijds zien we ook dat in de curatieve zorg 590 miljoen moet worden bezuinigd. Verschuiven we hiermee niet gewoon de bestaande problemen?”
Het verlagen van het eigen risico voor de zorg is aan de ene kant positief, vindt de organisatie, maar veroorzaakt aan de andere kan een toename van de zorgvraag. “De sector kampt nu al met grote personeelskrapte”, waarschuwt NU ’91.
Concrete vertaling
Onderwerpen als het aanpakken van het personeelstekort in deze sector, investeren in de ouderenzorg, nadruk op het belang van de wijkverpleging en het aantrekkelijker maken van werken in de zorg, staan in het akkoord genoemd, constateert beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). Maar ook zij moet nog zien wat er allemaal van komt: “Het gaat echter wel om een tekst op hoofdlijnen, de concrete vertaling zien we graag snel tegemoet,” aldus V&VN-voorzitter Bianca Buurman. (ANP)
Peter Koopman
Goed dat de nationale beroepsvereniging van verzorgenden IG, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten GGZ én AGZ , VenVn, zich direct laat horen. En ook de categoriale vakbond voor verplegenden en verzorgenden, NU’91, geeft meteen reactie ! We moeten ons natuurlijk realiseren dat dit regeerakkoord alleen de onderwerpen betreft waarover overeenstemming kon worden gevonden tussen deze vier partijen. En nu nog slechts op hoofdlijnen ( het “of” en “wat”). De nog aan te stellen Ministers zullen met hun ambtenaren en structurele overlegpartners over het “hoe” oordelen. Dat zal dan ook nog in de Kamers besproken worden en daarna tot uitvoering komen. Pas in september a.s. zal de nieuwe Rijksbegroting voor 2025 kenbaar worden. Het vraagt dus nog even geduld. Overigens is het de vraag, gezien de eigen koers op andere beleidszaken per partij hoe men daarmee in de Kamers zal omgaan. ( daarover nieuwe combinaties maken?).