De zeven universitaire ziekenhuizen komen dinsdag bijeen voor overleg over de situatie, bevestigt Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde na berichtgeving van RTL Nieuws.
Niet wenselijk
Verpleegkundige in het Leids Universitair Medisch Centrum Renze Jongstra zegt dat de problemen vergroot worden, doordat in onze buurlanden ook geen bedden vrij zijn om patiënten over te nemen. De nijpende situatie is ontstaan, doordat er al jaren te weinig verpleegkundigen zijn, zegt Jongstra. Om alle kinderen toch een plek te geven, worden er extra bedden bij gezet, waardoor een verpleegkundige meer patiënten moet helpen dan gewenst, of er worden ic-verpleegkundigen overgeplaatst van de volwassenenafdeling of de afdeling voor pasgeboren baby’s. “Dat is echter niet wenselijk voor de patiënt en ook niet goed voor de werkdruk die de verpleegkundigen ervaren.”
Vrije bedden
De ic’s voor kinderen liggen in de winter altijd voller dan in andere seizoenen, zegt Jongstra, maar dit jaar lijken er meer kinderen te zijn met luchtweginfecties. “Ic’s bellen constant met elkaar om te vragen naar vrije bedden. Zodra er een bed vrij is, wordt het weer opgevuld.” (ANP)
René van Slooten
Er moet een onderzoek komen naar het verband tussen ziekmakende woningen en de toename van het aantal baby’s met infecties van longen en luchtwegen. Het kan niet anders dan dat de groeiende populariteit van hout- en pelletkachels hier een rol speelt, niet alleen in de woningen zelf, maar ook in de omgeving waar men last heeft van de rook en de rookgassen met koolmonoxide, stikstofoxiden, fijnstof en andere giftige bestanddelen.
Ing. E.R. van Slooten
(Veiligheidskundige)