Na een transplantatie hebben mensen een lagere afweer door medicijnen tegen afstoting van de nieuwe nier. Slechts de helft van deze groep ontwikkelt na twee vaccins antistoffen. Het afweersysteem komt echter bij 60 procent van nierpatiënten met tot dan toe vergeefs lijkende coronaprikken alsnog in actie na een vervolginjectie.
Antistoffen
Het Radboud baseert dit op de resultaten van een studie in vier universitaire ziekenhuizen. Daaraan deden ruim 300 niertransplantatiepatiënten mee die na twee of zelfs drie vaccins nog geen antistoffen hadden tegen het coronavirus. Een kleine meerderheid daarvan ontwikkelde door boosters uiteindelijk dus toch een betere afweer. Het type vaccin, de dosis en ook het tijdelijk en deels stopzetten van genoemde medicatie tegen afweer maakten geen verschil.
Wel effect
“Als we na twee of drie vaccinaties nog geen afweerreactie meten bij mensen met een nieuwe nier, zijn ze geneigd om met vaccineren te stoppen. Nu blijkt dat een volgende booster wel degelijk effect heeft. Na iedere booster bereiken we bij meer mensen een afweerreactie. Ook gaan de concentraties van antistoffen sterk omhoog na herhaald prikken”, licht nierspecialist Luuk Hilbrands toe.
Amsterdam UMC, UMC Groningen en Erasmus MC Rotterdam deden ook mee aan het onderzoek, waarvan de bevindingen nu zijn gepubliceerd in medisch tijdschrift The Lancet. (ANP)