‘Inhoudelijk vinden wij ook dat wij als ouderengeneeskundigen de aangewezen partij zijn om zorg te bieden aan een demente patiënt in crisis. Maar we hebben er de middelen niet voor’, zegt specialist ouderengeneeskunde Rob Hillerström, en eerste geneeskundige bij Zorggroep Apeldoorn tegen Trouw. De ouderenzorg bestaat nu vooral op reguliere woonvoorzieningen. Deze zijn niet geschikt voor bijvoorbeeld iemand die vanuit zijn dementie psychotisch wordt.
Gehandicaptenzorg
Hetzelfde geldt voor de gehandicaptenzorg, vertelde AVG Matijn Coret aan Zorgvisie: “De crisisbedden in de gehandicaptenzorg die er zijn vaak bedden in open instellingen voor minder zware problematiek, soms in een woning waar ook kinderen wonen. Als de patiënt in crisis suïcidaal is en in een omgeving terechtkomt waar allemaal losse voorwerpen liggen, dan is er heel veel op te pakken, te gooien of op een andere manier te misbruiken. Zo’n crisisbed is kortom niet voldoende.”
Beide sectoren wachten op financiering van crisisbedden en goed opgeleid personeel voor de crisisopvang. “De NZa zegt ermee aan de slag te zijn. Dat vinden wij rijkelijk laat”, zegt Verenso-voorzitter Jacqueline de Groot tegen Zorgvisie.
Rens Kuunders
Lastig knelpunt, waarbij naar voren komt dat de sectoren waar de problematiek thuis hoort niet dusdanig uitgerust zijn om met de problematiek om te gaan.
Deze wetgeving komt niet geheel uit de lucht vallen. Wat maakt dat de ene regio de patiënt niet tussen het wal en het schip valt en de ander wel?