Het verzuimpercentage in de gehandicaptenzorg is gestegen van 5,50 procent in 2015 naar 5,66 procent in 2016. Daarmee is het ziekteverzuim terug op het niveau van 2010. Dit meldt de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) op basis van cijfers van Vernet.
Het verzuim stijgt sinds halverwege 2014. Vergeleken met de totale zorgsector stijgt het verzuim in de gehandicaptenzorg het minst, maar het blijft volgens de VGN “een zorgelijke ontwikkeling”.
De stijging wordt vooral veroorzaakt door het langdurige verzuim. Deze percentages zijn sinds 2009 niet meer zo hoog geweest. Vooral onder medewerkers van 46 jaar en ouder is het langdurige verzuim gestegen. Dit wordt deels veroorzaakt door de relatieve toename van het aantal 46-plussers.
Opvallend
Volgens de VGN is ook de meldingsfrequentie in 2016 gestegen tot bijna een procent, met een gemiddelde verzuimduur van ruim 23 dagen. De brancheorganisatie noemt het “opvallend” dat medewerkers tussen de 26 en 45 jaar zich iets vaker ziek melden dan gemiddeld.