Vergeleken met de pre-corona-periode, drie jaar geleden, is de stijging zelfs 67 procent. “Dit wordt vooral veroorzaakt door een toename van kortlopend verzuim, hoewel ook het langer durend verzuim onder jongeren stijgt”, meldt Vernet.
Zorgelijk signaal
Vernet, dochteronderneming van pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM, ziet dat het verzuimpercentage onder ouderen in absolute zin nog altijd het hoogste blijft. De opvallende stijging onder jongeren baart het onderzoeksbureau echter zorgen, ook omdat uit de cijfers blijkt dat het verzuim in de categorie 26 tot 35 jaar eveneens sterk gestegen is. “Als we zien dat het verzuim onder jongeren zo snel stijgt, dan is dat een heel belangrijk signaal voor de aanpak van het toch al grote arbeidsmarktvraagstuk van de zorgsector in de toekomst”, stelt Danijela Budimir, directeur bedrijfsvoering van Vernet.
Ook de oplopende verzuimkosten zijn een aandachtspunt volgens Vernet. Hierin is nu een opvallende ontwikkeling te zien. Hoewel de groep werkende ouderen in de sector steeds groter wordt en zij in absolute zin het hoogste verzuimpercentage kent, neemt haar aandeel in de totale verzuimkosten af. Het aandeel van de jongeren in de verzuimkosten groeit daarentegen. Er liggen waarschijnlijk meerdere factoren ten grondslag aan het stijgend verzuim, denkt Vernet. “Behalve coronabesmettingen, die het ziekteverzuim onder alle leeftijdscategorieën hebben opgestuwd, was er sprake van grotere werkdruk als gevolg van structurele personeelstekorten en toenemende financiële stress door verlies aan koopkracht.” Mogelijk speelt deze combinatie van factoren jonge werknemers relatief meer parten.
Verzuimcijfers
De gehele zorgsector zag het voortschrijdend ziekteverzuimpercentage in vier kwartalen met ruim 15 procent stijgen naar zo’n 8,1 procent. De nu gepubliceerde verzuimcijfers zijn exclusief werknemers die in thuisquarantaine zaten of wachtten op een covid-testuitslag. Het gaat om ziekenhuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en verzorging, verpleging en thuiszorg. In totaal werken er circa 960.000 mensen in deze vier sectoren.
pvanloon@planet.nl
Vergelijken we ook met verzuim en uitval van jongeren bij andere beroepen? Politie, defensie en de bouw lopen hier ook tegenaan. Ook het stijgen van incidenties van rugklachten en nekpijn onder alle jongeren zal niet meehelpen ze aan de gang te houden. Kunnen jongeren “minder hebben”? VerweyJonkerInstituut zag verdubbeling chronische diagnosen bij 0-25 jarigen ( in 1217 1,3 miljoen). Blessurekans bij jongeren ook schrikbarend snel gestegen. Corona heeft de sedentaire leefstijl nog eens geïntensiveerd en dat doet de veerkracht geen goed. Kennis en kunde om de ontwikkeling naar goede houdingen en meer veerkracht effectief te stimuleren is heel geleidelijk weggezakt. Waar de “boomers” met heel weinig zitten, op school zelfs op schoolbanken, met buitenspelen, schoolgymnastiek en soms met hulp van de heilgymnastiek goed “afgebakken” werden, zitten de millenials bij hun start op de arbeidsmarkt al met de gebakken peren. Groot gebrek aan preventiekennis en -kracht in de groeifase wreekt zich.
“Pennywise in het Onderwijs (opvoeding) is poundfoolish in de Zorg, ook bij de werkers zelf.