Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Vernet. Het voortschrijdend verzuim waarmee de structurele ontwikkeling van verzuim in beeld wordt gebracht, komt uit op 7,69 procent. Een jaar eerder was dit nog 8,10 procent, een daling van 5 procent. De daling van verzuim is in alle leeftijdsklassen terug te zien.
De stijging van extra lang verzuim, verzuim langer dan 365 dagen, is daarentegen nog niet voorbij. Dit percentage steeg van 2,01 naar 2,07, een toename van 3 procent.
“Het is ontzettend fijn om voor de vijfde keer op rij goed nieuws te kunnen brengen”, aldus Danijela Budimir, directeur bedrijfsvoering van Vernet. “Zoals aangegeven moeten we nog wel een kanttekening bij de cijfers plaatsen, want het extra lang verzuim stijgt. Hoewel Vernet geen oorzaken registreert, horen we wel geluiden uit de markt waaruit blijkt dat dit vooral veroorzaakt wordt door psychisch verzuim.”
Peter Koopman
Blijf de 8,5% verzuim toch wel als veel te hoog vinden. Dit ook afgezet tegen de cbs info dat de gemiddelde aanstelling in de zorgbranches 70% van fulltime is ( fulltime is 36 uur/week). Betekent dat gemiddelde beschikbaarheid ( bruto, want vakantie enz verlof is daarbinnen ook nog verrekenbaar ) gedaald is naar 61,15 % per zorgprofessional?