De Vereniging Gehandicapten Nederland (VGN) pleit voor een herdefiniëring van de AWBZ, zodat deze voorziening behouden blijft voor echt kwetsbare groepen. Alleen echt onverzekerbare risico’s zouden volgens VGN-voorzitter Heleen Dupuis nog uit de AWBZ moeten worden betaald.
“De awbz is bedoeld voor onverzekerbare risico’s. Wij hebben cliënten die al vanaf hun geboorte ernstige handicaps hebben”, aldus Dupuis in een interveiw met Skipr. “Deze mensen hebben een hele grote zorgbehoefte die niet verzekerbaar is en waarbij professionele hulp noodzakelijk is. Daarvoor moet een kern-awbz blijven bestaan.”
Herdefiniëren
Korten op de awbz acht Dupuis onontkoombaar. “De VGN begrijpt ook dat wij mee moeten doen als overal in het land bezuinigd moet worden,” zo zegt ze. Dat betekent niet dat VGN akkoord gaat met vermindering van zorg voor mensen die geen enkele kant uit kunnen. Dupuis: “Deze mensen hebben vanaf het begin van hun leven heel veel zorg nodig gehad. Zij hebben nooit kunnen werken, geld verdienen en sparen. De samenleving moet de zorg voor die mensen op zich nemen en daar zullen we voor blijven vechten.”
Wonen en zorg
Dupuis spreekt zich in het interview verder uit over het scheiden van wonen en zorg. Dit wordt door veel politieke partijen gezien als oplossing voor de stijgende awbz-kosten. Dupuis waarschuwt de politici dat die maatregel de kwaliteit van leven van gehandicapten ook kan schaden. “Scheiden van wonen en zorg is mooi, maar het kan niet voor alle cliënten. Verbetering van kwaliteit van leven zou daarbij voorop moeten staan. Als de regering zou zeggen: iedereen moet de wijk in, leidt dat tot verwaarlozing van mensen.” Met name ernstig gehandicapten die op geen enkele manier voor zichzelf kunnen zorgen en afhankelijk zijn van bewaking, zouden dan de dupe worden.
VGN is één van de partijen die betrokken is bij Het Grote Zorgdebat. Naast VGN zijn dit: ActiZ, SGF, GGD Nederland, GGZ Nederland,NFU, NVZ-Ziekenhuizen, CG-Raad, ZN, NPCF, V&VN, BTN, Platform VG, KNGF, KNMO, Verenso, KNOV, LHV, Orde van Medisch Specialisten, LAD, KNMG, NVTZ en VHN.
Skipr is mediapartner van Het Grote Zorgdebat. In aanloop naar het debat publiceert Skipr interviews met vertegenwoordigers van de organiserende partijen. Deze en andere artikelen over de Tweede Kamerverkiezingen zijn terug te vinden in het dossier over de verkiezingen en op Skipr webtv. Het debat vindt 29 augustus van 16.00 uur tot 18.00 uur plaats. Het Grote Zorgdebat is live te volgen via Skipr.