Als er niks verandert, dreigt ook het gevaar dat er in de toekomst geen nieuwe cliënten meer kunnen worden aangenomen. ’s Heeren Loo, de grootste aanbieder van gehandicaptenzorg in Nederland, waarschuwde eerder dat deze situatie niet ver weg meer is, aldus de VGN.
Zware druk
Vorig jaar liet de koepelorganisatie al weten dat de gehandicaptenzorg in Nederland onder zware druk staat. De kosten voor deze zorg waren in 2022 255 miljoen euro hoger dan een jaar eerder, een stijging van 8 procent. De VGN verwacht dat het aantal organisaties voor gehandicaptenzorg dat in de rode cijfers gaat eindigen dit jaar zal verdubbelen ten opzichte van 2021, toen 44 organisaties verlies draaiden. Als hoofdoorzaken worden gestegen energiekosten, steeds duurdere zorginkoop en aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt genoemd. De sector heeft momenteel een kleine 6000 vacatures openstaan.
Komen en gaan
Het aantal zzp’ers in de gehele zorgsector stijgt snel. Dat is een probleem, zeker ook voor de complexe gehandicaptenzorg, stelt de VGN. Aangesloten zorgorganisaties zien steeds meer mewerkers die op vrijdag uit loondienst gaan en op maandag bij ze terugkomen als zzp’er. “Dit zijn meestal heel goede zorgverleners”, aldus de woordvoerder, “maar het probleem is dat ze veel duurder zijn en bovendien lastig inzetbaar voor de groep die complexe zorg nodig heeft. Deze mensen zijn namelijk gebaat bij vertrouwde gezichten, zodat ze een vertrouwensband kunnen opbouwen. Met zzp’ers gaat dit veel moeilijker, want die komen en gaan veel sneller dan personeel in loondienst.” (ANP)
Eerlijk67
En onder tussen vangen zoveel begeleiders in de gehandicaptenzorg alle klappen op, echt fysiek, ernstig met schedel breuken, tittinus , daar klappen op de oren en ga maar door. En dan alle psychische trauma’s nog. Allemaal omdat je met liefde voor deze mensen zorgt. Ik ben een maand geleden heftig in elkaar geslagen naar de grond gewerkt, heel hard met knokkels op me hoofd geslagen , en van alle kanten geschopt en geslagen. Zonder piepers of achtervang. Want er zou op deze werkplek geen agressie voorkomen. Zeiden ze. En het blijkt dat alles wat fysiek geweld betreft uit de dossiers wordt gehaald en niet meer over gesproken. Daar wordt ik dan de dupe van. En dan krijg ook nog geen steun van de organisatie. Want ik kreeg een brief van gedragswetenschapper dat het aan mijn begeleidingsstijl lag. Terwijl ik er net 3 mnd werkte na 1,5 dag inwerken. En nooit gehoord dat ik het niet goed deed. En vervolgens doet de organisatie alle mogelijkheid om mij af te houden van aangifte te doen, want dat is zo erg voor de ouders. En verder zit ik getraumatiseerd thuis en krijg geen steun. Sterker nog ik had volgens de bedrijfsarts al weer moeten werken.
Na 30 jaar dat ik nu in gehandicaptenzorg werk, heb ik dit nog nooit meegemaakt. En ik werk al 20 jaar ook met agressie, maar altijd met pieper, en daardoor ook voorbereid erop. Dat maakt het verschil. Dat ik nu uit het niets zo aangevallen ben.
Ik weet niet of ik ooit nog in de zorg kan werken, me vertrouwen naar de organisaties is ook helemaal weg. Door alle zakelijke , niet menselijke managers . Zo even 1 dag uit mijn 30
jarige zorg leven