Met inzet van een team deskundigen heeft VGZ vorige week een ‘transfer-tweedaagse’ gehouden. Daarbij werden alle wachtenden gebeld, is de zorgbehoefte in kaart gebracht waarna een passende matching heeft plaatsgevonden.
Transfertafel
Op initiatief van Coöperatie VGZ is in februari de ‘Transfertafel’ opgericht, waar vraag en aanbod samenkomen. Daarbij werkt de zorgverzekeraar samen met BuurtzorgT, CaleidoZorg, Fortagroep, HSK, Mentaal Beter en Parnassia Groep. Belangrijk onderdeel van de aanpak is dat cliënten die op de wachtlijst staan bij een zorgaanbieder met een lange wachtlijst een plek wordt aangeboden bij een zorgaanbieder met een korte wachtlijst.
Zorgaanbieders weten niet van elkaar wie er elders op een wachtlijst staat. Ze mogen die data niet delen in verband met de privacywetgeving. “Die wet bemoeilijkt oplossingsmogelijkheden”, aldus VGZ.
Screening
Met de oprichting van de Transfertafel hebben de ggz-aanbieders de stap gezet door hun wachtlijsten te delen. Een team van tien behandelaren uit de regio Rotterdam hebben alle dossiers gescreend en, via telefonisch contact, de zorgbehoeften van alle cliënten op de wachtlijsten opnieuw in kaart gebracht.
Via dit hernieuwde contact bleek dat een aantal cliënten al zorg ontvangt, geen zorgvraag meer had of direct zorg kon krijgen bij één van deelnemende ggz-aanbieders.
MIND enthousiast
Patiëntenorganisatie MIND is zeer enthousiast over de samenwerking. ”Het transparant maken van de wachtlijsten, maar ook het daadwerkelijk patiënt voor patiënt op zoek willen gaan naar een oplossing, blijkt een succesfactor”, reageert directeur/bestuurder Marjan ter Avest: “Fijn dat VGZ zich niet heeft neergelegd bij de eerste tegenslagen, maar daadwerkelijk een doorbraak heeft gerealiseerd. We doen een oproep aan alle ggz-instellingen en verzekeraars om op basis van dit voorbeeld aan de slag te gaan.”
Arne van Oranje
Mooi initiatief om het navelstaren te doorbreken.
Maar in andere regio’s is echt te weinig GGZ capaciteit voor alle diagnoses, daar gaat deze aanpak niet of nauwelijks werken.
René van Slooten
Op basis van betrouwbare gegevens, vermoed ik dat minstens éénderde van de ggz patiënten een niet herkende chronische koolmonoxidevergiftiging heeft. De Gezondheidsraad heeft een jaar geleden in het advies ‘Gezondheidsrisico’s door lage concentraties koolmonoxide’ bevestigd dat koolmonoxide een zenuwgif is dat al in zeer lage concentraties belangrijke biologische processen verstoort, inclusief het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Zie dit artikel in het Nederlands Juristenblad van april vorig jaar https://www.njb.nl/blogs/koolmonoxide-de-stiekeme-stalker/ en dit omslagartikel in Medische Contact van 20 februari jl. https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/chronische-co-vergiftiging-is-onderschat-gevaar.htm
Een goed voorbeeld is de patiënt ‘Jeroen’ uit de tv serie ‘Tygo in de psychiatrie’, die leeft in een open woonkeuken met een gaskookplaat zonder afzuigkap erboven. Dat dit een gevaarlijke situatie is, heb ik vorig jaar al gemeld aan de makers van het programma. Maar uit de recente vervolguitzending bleek dat met die informatie niets is gedaan. Hoe gevaarlijk keukens kunnen zijn, werd in 2008 al uitvoerig beschreven in het artikel ‘Een psychotische depressie veroorzaakt door een nieuwe keuken’ in het Nederlands Tijdschrift voor Psychiatrie, zie http://www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl/issues/260/articles/1744
Als alle ggz patiënten bij het eerste innamegesprek een simpele ademtest doen om een mogelijke koolmonoxidevergiftiging vast te stellen, zullen de wachtlijsten in de ggz spoedig verdwijnen en zal er tijd zijn om meer aandacht te geven aan de patiënten die dat werkelijk nodig hebben!
Izare
De eerste “Ja, maar” is alweer genoteerd, lees ik.
Waarom zijn we als collectief zo slecht in staat om de ervaringen die in Rotterdam zijn opgedaan, als idee te accepteren waarop we in onze eigen omgeving zouden kunnen gaan voortbouwen?
De Nederlandse debatten leiden slechts tot oorlog of grijze, rammelende compromissen. Laten we in dialoog en multiloog leren doordénken en dóórdenken. Dubbel doordenken op schijnbare tegenstellingen en verschillende overeenkomsten + overeenkomstige verschillen. Om daaraan voorbij te komen.
Heel fijn dat Mind zo positief kan reageren vanuit het ervaringsspreken.
Grasveldadvies
Een geweldig voorbeeld van Rotterdamse daadkracht ! Twee belangrijke
ingrediënten: 1) direct vanuit de inhoud met professionals ingestoken 2) regionale afstemming en samenwerking.
Welke regio volgt? Het kan het capaciteitstekort deels tegemoet komen en/of het tekort nog scherper in beeld brengen.