De lichtbril geeft een blauw licht af, dat het dag-nacht ritme kan beïnvloeden. De studie onderzoekt of dit een positief effect heeft op vermoeid- en alertheidsklachten. “Wij hopen dat met deze bril zorgverleners minder klachten ervaren tijdens nachtdiensten, minder mensen ziek worden, mensen meer plezier hebben in het werk en de kwaliteit van werken gaat verbeteren”, aldus Jos le Noble, ic-arts en een van de initiatiefnemers van het project op de website van het VieCuri Ziekenhuis.
Mogelijkheden onderzocht
Verschillende verpleegkundigen, vanuit de ic, seh en ccu-afdeling, doen mee aan het onderzoek. Alle deelnemers testen verschillende brillen. Naast het VieCuri Ziekenhuis denken ook veel andere zorgorganisaties over mogelijkheden om het nachtwerk minder belastend te maken, vertelt aan de Universiteit Maastricht verbonden hoofdonderzoeker Anneloes Opperhuizen.
“Er zijn verschillende bedrijven die een dergelijke bril hebben gemaakt waardoor het in allerlei ziekenhuizen ook al wordt gebruikt. Er zijn positieve reacties, maar het daadwerkelijke effect is nog niet wetenschappelijk aangetoond. Veel onderzoek dat wordt gedaan, vindt plaats in een laboratorium maar niet in de praktijk. Ons veldonderzoek is daarmee een belangrijke toevoeging. We kijken met name naar de effecten op de alertheid (tijdens de dienst en de reis naar huis) en het slapen na de nachtdienst.”
Betrokken partijen
VieCuri heeft het onderzoek opgezet in samenwerking met de Universiteit Maastricht en de Technische Universiteit Eindhoven. Eind 2021 worden de resultaten verwacht.