Na twintig jaar gaat de Europese geneesmiddelenwetgeving op de schop. Het kabinet meldde vorige week zich achter de voorgestelde herziening van de Europese geneesmiddelenwetgeving te scharen. Daarmee zet Nederland in op 25 procent reductie van de ‘regulatoire basisbescherming’ (RDP); de minimale bescherming die een uitvinder ontvangt voor een innovatie.
Minder nieuwe medicijnen
Volgens de VIG is de regeling een randvoorwaarde voor risicovol onderzoek en investeringen. De Europese brancheorganisatie van de geneesmiddelensector berekent dat de herziening tot 2 miljard euro minder investeringen leidt.
“Voor Nederland is dat circa 70 miljoen euro: bijna 10 procent van de totale investeringen in Nederlandse geneesmiddelenontwikkeling”, aldus VIG-bestuursvoorzitter Mark Kramer. De brancheorganisatie verwacht dat er daardoor tot 2035 bovendien 50 geneesmiddelen minder worden ontwikkeld dan verwacht.
Afhankelijk van China en de VS
De VIG waarschuwt ook dat de plannen van de commissie Europa afhankelijker van de VS en China maken. “Terwijl de geopolitieke en economische situatie onherkenbaar zijn veranderd en de problemen met geneesmiddelen in Nederland groot zijn.”
Hoewel de verenging voor een broodnodige modernisering van Europese wetgeving pleit, roept het de Nederlandse regering op om ‘de Nederlandse inzet in Brussel te heroverwegen en net als buurlanden België en Duitsland te staan voor behoud van de huidige beschermingstermijnen’ voor het behoud van innovatiepotentieel van Europees geneesmiddelenonderzoek. De onderhandelingen in Brussel vinden van eind april tot eind mei plaats.