De nadruk die het concept-IZA legt op het belang van goede (publiek-private) samenwerking ziet de VIG als een uitnodiging om ook vanuit de geneesmiddelensector actief betrokken te zijn bij het vormgeven van toekomstige zorg.
“Voorop staat de switch naar passende zorg, samen met de patiënt, op de juiste plek en met de nadruk op gezondheid. Hierbij staat een betere uitkomst van behandelingen voor patiënten voorop. Dit vraagt om een doelmatig en gepast gebruik van geneesmiddelen”, aldus VIG.
Data moeten volgens de sector een grotere rol krijgen, “voor onder meer het beter voorspellen van gezondheid en ziekte. Een landelijke data-infrastructuur met één loket voor medische data kan daarin versnelling brengen.”
Medische preventie
VIG vindt dat ook medische preventie meer aandacht moet krijgen: “Denk aan de inzet van vaccins, migrainemiddelen, bloeddrukverlagers etcetera. Er komt steeds meer bewijs dat investeren in nieuwe behandelingen en diagnostiek veel leed, belasting van de zorg en zorgkosten voorkomt. Dit vraagt om concrete gezondheidsdoelen, effectmetingen en structurele financiering.”
Om de druk op het zorgpersoneel te ontlasten, publiceerde VIG onlangs een onderzoek over de inzet van arbeidsbesparende innovaties. Als hier beter op wordt ingezet, blijft de toegang tot de zorg op peil, laat VIG weten.