Zorginstelling Vincent van Gogh heeft besloten om de klinisch geriater van de verpleegafdeling voor mensen met dementie op non-actief te stellen. De reden is dat hij niet heeft gemeld dat er een tuchtzaak tegen hem loopt, ondanks het feit dat meerdere keren aan hem is gevraagd openheid te geven vanwege het lopende onderzoek naar de bejegening en communicatie op de afdeling.
Onlangs werd bekend dat Vincent van Gogh een onafhankelijk onderzoek doet naar de geriater, vanwege klachten van families van ex-bewoners over de man. Lopende dit onderzoek werd de instelling geconfronteerd met het feit dat er tegen de geriater een tuchtzaak loopt, waarvan hij zijn werkgever en het onderzoeksbureau niet op de hoogte had gesteld. De komende tijd doet de instelling “aanvullend onderzoek” om te weten te komen of er nog meer zaken spelen die van belang zijn. Verder wacht de instelling de uitspraak in de tuchtzaak af.
Belangrijk probleem
Uit het onderzoek naar de verpleegafdeling, Ouderen 2 in Venray, is naar voren gekomen dat de communicatie en omgang met de familie van patiënten “een belangrijk probleem” is. Daarnaast noemt de instelling het een probleem dat de geriater zwak is op het gebied van communicatie en empathie. Uit het onderzoek blijkt overigens volgens de instelling dat er geen reden is om te twijfelen aan de kwaliteit van de patiëntenzorg en geen “angstcultuur” op de afdeling heerst. “De klinisch geriater is wel dominant, maar ook corrigeerbaar”, volgens Vincent van Gogh. “Op basis van de onderzoeksrapport is er geen aanleiding om te constateren dat er sprake is van medisch technisch disfunctioneren van de geriater.”
Vincent van Gogh gaat maatregelen nemen om de situatie bij Ouderen 2 te verbeteren. Omdat de instelling vindt dat “goede communicatie richting en de bejegening van familie” tot de basiscompetenties van een hoofdbehandelaar hoort, wordt er een andere hoofdbehandelaar aangesteld. De klinisch geriater krijgt een coachingstraject opgelegd om communicatieve vaardigheden te ontwikkelen.
Narcistische arts
Familieleden van bewoners van de verpleegafdeling klaagden dat de geriater medicijnen van zijn patiënten zou hebben stopgezet, zonder met de naasten te overleggen. Een aantal families noemde hem een “narcistische arts” die diverse incidenten en mensonterende praktijken op zijn geweten zou hebben. Enkele familieleden dienden een klacht in bij de klachtencommissie van Vincent van Gogh. Die heeft de klacht deels gegrond verklaard en geconcludeerd dat er sprake was van “gebrekkige en onvoldoende communicatie en communicatie achteraf in plaats van vooraf”.