Wiskundige Norah Khaldi is de oprichter van Nuritas, een bedrijf dat kunstmatige intelligentie gebruikt om het potentieel van voedsel als factor in gezondheid te ontsluiten. Volgens Khaldi is voedsel een ondergeschoven kindje in de wetenschap en wordt er op dat terrein nauwelijks geïnnoveerd.
Khaldi sprak eind vorige maand op de eerste conferentie van het veranderplatform Singularity University in Nederland. “De voedselindustrie kent veel problemen”, zegt de wiskundige. “Een daarvan is dat het doel altijd is geweest om de vooral de smaak te verbeteren en de productiekosten te verlagen. Hierdoor is innovatie nooit echte van de grond gekomen. Wetenschap is niet echt belangrijk, het gaat vooral om hoe we het suikergehalte of vetgehalte kunnen verlagen. De innovatie richt zich op het veranderen van de structuur en de kleur van het product.”
Intussen schuilt in voedselmoleculen een enorm potentieel om ziekte te voorkomen, betoogt Khaldi. Hoe legt ze in de video hieronder verder uit.