Alleen in geval van een pandemische crisissituatie zouden bijzondere landelijke afspraken gemaakt moeten worden, schrijft minister Ernst Kuipers van VWS aan de Tweede Kamer, die ook opmerkt dat hij alert blijft voor het geval er toch zo’n situatie ontstaat.
Reguliere bedrijfsvoering
“Hiermee worden zorgaanbieders met ingang van 2023 gevraagd om in hun reguliere bedrijfsvoering aandacht te hebben voor de gevolgen die covid-19 op hun organisatie heeft of kan hebben”, aldus de minister. “Vervolgens moet dit onderdeel zijn van de contractering door zorgfinanciers van zorgaanbieders. Partijen kunnen zo, waar nodig, nadere afspraken maken over passende vergoedingen.”
Knelpunten
Als blijkt dat er knelpunten zijn die moeten worden opgelost, kunnen partijen die aan de orde stellen bij de Nederlandse Zorgautoriteit. Voor zorg vanuit de Wlz zijn er tijdelijk extra hogere tarieven vastgesteld voor de extra kosten voor persoonlijke beschermingsmiddelen.
Jorrit Stroosma
Dan gaan de contractonderhandelingen nu nog intenser worden voor 2023. Zorginstellingen moeten dus een grotere financiële reserve gaan aanleggen, VWS komt met een aardige tariefsverhoging voor 2023 van tussen de 5% en 6%. Maar daar blijft in de “onderhandelingen” met de zorgverzekeraars vaak maar 1% tot 1,5% van over, die vinden dat je maar minstens 5% gaat bezuinigen op je bedrijfsprocessen.
Met een verwachte inflatie van 10+% voor 2023 en CAO’s die opgebroken zijn en gaan moeten de zorgverzekeraars met meer over de brug komen dan 1% tot 1,5%.