Het ziekenhuis biedt niet alleen patiënten, maar ook bezoekers en medewerkers een volledig gezond voedingsaanbod. Met het nieuwe voedingsconcept loopt het Martini Ziekenhuis voorop als het gaat om de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord waarin staat dat 50 procent van alle ziekenhuizen in 2025 een volledig gezond voedingsaanbod moet hebben. In 2030 geldt dit voor alle ziekenhuizen.
Eten met plezier
Voor patiënten die zijn opgenomen op een verpleegafdeling, heeft het ziekenhuis een keuzemenu met 6 eetmomenten per dag ontwikkeld. De nieuwe gerechten bevatten extra veel eiwitten en energie, om herstel te bevorderen. Ook worden de gerechten aantrekkelijk geserveerd, zodat patiënten met meer plezier eten. Dat is belangrijk omdat veel patiënten door hun ziekte of behandeling weinig eetlust hebben, terwijl voeding juist belangrijk is om je fitter te voelen.
Gezond mee-eten
Ook voor bezoekers en medewerkers is het Martini Ziekenhuis overgegaan op een volledig gezond voedingsaanbod. Bij alle horecavoorzieningen en bijeenkomsten wordt gezond eten en drinken geserveerd. Bezoekers die op de verpleegafdeling willen mee-eten met hun naaste, kunnen een lunch en warme maaltijd ophalen in het restaurant. Volgend jaar start het ziekenhuis een pilot om mee-eten met de menucyclus van de patiënt, mogelijk te maken.
Samenwerken met regionale leveranciers
Het Martini Ziekenhuis streeft naar het terugbrengen van voedselverspilling van 25 procent naar maximaal 10 procent. Verder streeft het ziekenhuis naar 20 procent plantaardig voedsel en koopt het ziekenhuis steeds meer in bij lokale leveranciers. Voor de inkoop van voedsel bij regionale leveranciers werkt het ziekenhuis mee aan een onderzoek onder regie van de Hanzehogeschool.
HB
Het klinkt goed en logisch, maar van dichtbij weet ik dat de patiënten totaal niet blij zijn met de ‘pannetjes’. Een grote investering in een hele nieuwe vorm van voeding die ervoor zorgt dat het eten niet meer te eten is, dat de eiwitrijke voeding voor het gehele ziekenhuis geldt en dus niet is afgestemd op de verschillende afdelingen (is bv niet afgestemd op hartpatiënten) en daardoor zijn doel totaal voorbij schiet. Typisch geval van ‘achter de bureautafel bedacht’ waarbij geen rekening is gehouden dat het eten gewoon lekker moet zijn.
wulf@mede-menszijn.nl
Dus in bijna alle ziekenhuizen heb we ongezonde voeding gekregen? En afhankelijk van in welk ziekenhuis nog steeds tot 2030 ongezond eten? Maar wel dure medisch technische hoogstandjes. Gelukkig kunnen we daar thuis met de juiste vitamines en mineralen van herstellen.