Branchevereniging GGZ Nederland is niet te spreken over Achmea over de manier waarop de zorgverzekeraar het gebruik van het mirro-keurmerk probeert te bevorderen. Achmea betaalt zorgaanbieders een hogere vergoeding als ze gebruik maken van de vragenlijst annex screeningsmethode voor psychologische zorg die mede door Achmea is ontwikkeld.
“Veel van onze leden voelen zich onder druk gezet om mee te doen. We hebben niets tegen het instrument op zich, maar wel tegen de manier waarop Achmea daar mee omgaat. Andere methodes krijgen zo geen kans”, liet een GGZ-woordvoerder zaterdag weten naar aanleiding van een artikel daarover in de Volkskrant.
Niet verplicht
Een van de mede-ontwikkelaars van de zogeheten mirro-screeningsmethode is de Parnassia Groep, de grootste aanbieder van ggz in Nederland. “Iedere verzekeraar stelt eisen aan zorgaanbieders, daar is Achmea niet anders in”, reageert bestuursvoorzitter Stefan Valk. “Als we iets niet doen wat verzekeraars willen, worden we normaal gesproken gekort.” Dat instellingen samen met een verzekeraar een vragenlijst hebben ontwikkeld, vindt Valk positief. “Dit is de eerste vragenlijst waar ook een advies uit komt. Over die uitkomst zal nooit discussie ontstaan met Achmea. Overigens is het niet verplicht om het advies op te volgen.”
Transparant
In reactie op Kamervragen van PvdA-Kamerlid Kuzu heeft minister Schippers onlangs nog laten weten positief te staan tegenover gebruik van het screeningsinstrument. “Door aanlevering van de al dan niet gevolgde screeneruitkomst bij de declaratie werken zorginstellingen transparant en kan inzicht in praktijkvariatie gepast gebruik bevorderen”, aldus Schippers. “Deze ontwikkeling wordt door het stelsel mijns inziens ook beoogd.”
Schippers bestrijdt dat het instrument een aantasting van de professionele autonomie van zorgverleners is. “Het is altijd aan de zorgprofessional om, op basis van de eigen klinische blik, te besluiten het advies van het screeningsinstrument wel of niet op te volgen.
Van de circa 200 ggz-instellingen hebben zich meer dan de helft bij Stichting mirro aangemeld voor het keurmerk. (ANP/Skipr)