Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) had dit geadviseerd. Alle mensen ouder dan 60 jaar, en mensen met een medische aandoening, worden gewoonlijk in Nederland uitgenodigd voor een griepprik. In totaal krijgen 6 miljoen mensen zo’n uitnodiging, de afgelopen jaren ging ongeveer de helft erop in, aldus het ministerie.
Vanwege de coronacrisis zijn er “zoveel mogelijk griepvaccins” ingekocht, schrijft Blokhuis. In totaal zijn er 3,88 miljoen stuks beschikbaar, ruim een half miljoen meer dan vorig jaar. Maar de vraag is nóg groter, zegt Blokhuis.
Vaccin kan niet meer geproduceerd worden
Daar komt bij dat een vaccin “niet zomaar kan worden gemaakt”, legt de bewindsman uit in zijn brief. Experts kijken elk jaar welke varianten van het griepvirus het meest gaan voorkomen. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert vervolgens welke varianten er in de prik worden opgenomen. “De leveranciers starten daarna met de productie van de vaccins. De doorlooptijd is ongeveer 5 a 6 maanden. Er kan voor dit griepseizoen dus geen vaccin extra meer geproduceerd worden.”
“Ik vraag aan gezonde mensen van 60 tot en met 69 jaar nu niet in te gaan op de uitnodiging voor de griepprik. Mensen met een medische aandoening (diabetes, een hart-, long- of nierziekte of een verminderde weerstand) en mensen van 70 jaar en ouder lopen meer gezondheidsrisico’s wanneer ze griep krijgen. Als deze groep eenmaal gevaccineerd is, kunnen de overgebleven vaccins worden gebruikt voor gezonde mensen van 60 tot en met 69 jaar.” (ANP)
wulf@mede-menszijn.nl
Loop ik (68) nu extra risico? Of was het griepvaccin voor die groep (60-70jaar) eigenlijk al steeds onnodig, denk je dan. Ik had er na toediening vervelende bijwerkingen van.