De carrière van Muller is verbonden aan een van de rumoerigste hoofdstukken uit de geschiedenis van Nederlandse gehandicaptenzorg en ggz. Als psycholoog pleitte Muller voor volledige acceptatie en gelijkwaardigheid van mensen met een verstandelijke beperking. Muller wilde een zogenoemd ‘verdunningsexperiment’ doorvoeren, waarbij verstandelijke gehandicapten te midden van andere burgers konden leven.
Dit leidde van 1971 tot en met 1974 tot een slepend conflict tussen voor- en tegenstanders. Dit conflict escaleerde uiteindelijk zover dat de inrichting op 3 juli 1974 door de politie gedeeltelijk werd ontruimd. Hierbij werden medewerkers gearresteerd, honderden bezetters en sympathiserende ouders op straat gezet, terwijl de bewoners met bussen naar een andere instelling werden afgevoerd.
Inmiddels is in vrijwel alle zorgsectoren ‘vermaatschappelijking’ inmiddels uitgegroeid tot een sleutelwoord in het beleid en worden mensen met een verstandelijke beperking niet meer apart gezet. Nieuw-Dennendal is anderhand opgegaan in Reinaerde waar het nog steeds deel van uitmaakt. (ANP/Skipr)