Onderzoekers van het Alzheimercentrum van VUmc hebben een formule gevonden om de kans op dementie per individuele patiënt te bepalen. Dat gebeurt op basis van een aantal neurologische onderzoeken.
Risico
De wetenschappers ontwikkelden rekenmodellen met gegevens van MRI-scans en alzheimereiwitten in het hersenvocht, en met patiëntkenmerken (zoals leeftijd en geslacht). Afzonderlijk geven deze diagnostische tests aanwijzingen voor het risico op dementie. Maar dit is alleen nog maar vastgesteld op groepsniveau. Door ze te combineren kun je voorspellingen doen op patiëntniveau en aangeven wat de kans is dat iemand binnen enkele jaren dementie ontwikkeld.
Geruststellen
Andersom helpen de modellen ook te schatten hoe groot de kans is dat de patiënt geen dementie krijgt. Vooral bij deze laatste situatie, dus bij ‘normale’ uitslagen van de diagnostische tests, laat het model duidelijk zien dat de kans op dementie laag is. Zo kan het rekenmodel ter geruststelling werken in de spreekkamer.
MCI
Het model biedt vooral soelaas bij patiënten die na een eerste bezoek aan een geheugenpoli de uitslag ‘milde cognitieve stoornis’ krijgen. Mensen met deze stoornis kunnen geheugenproblemen hebben, moeite met informatieverwerking of het uitvoeren van bepaalde handelingen. MCI kán een voorstadium zijn van dementie, maar dat hoeft niet.
Het VUmc meldt dat de onderzoekers op 16 oktober hun resultaten van de nieuwe aanpak hebben gepubliceerd in JAMA Neurology.