“Het is belangrijk dat mensen eigen keuzes over hun leven en de dood kunnen maken”, schrijft Hamer als een van de belangrijkste punten die de twee grootste partijen in de Tweede Kamer de komende regeerperiode willen realiseren op het gebied van de gezondheidszorg. Daar hoort ook een aanpassing bij van de abortus- en embryowet.
Wetgeving
“We realiseren ons dat over het leven en de dood zowel in de samenleving als in de politiek de meningen sterk kunnen verschillen. Wanneer het gaat over (initiatief)wetgeving over medisch-ethische kwesties, zoals bijvoorbeeld voltooid leven, hechten wij belang aan een zorgvuldig maatschappelijk en politiek debat. Daarbij respecteren we de ruimte van eenieder om een persoonlijke afweging te kunnen maken”, schrijft Hamer.
VVD en D66 willen een medisch-ethische agenda opstellen: “Op basis van adviezen van de Gezondheidsraad, wetenschappelijke kennis en beschikbare wetsevaluaties komt er een (wetgevings)agenda voor onder andere de modernisering van de embryowet en de abortuswet.”
Ontschotting
Andere punten op het gebied van de gezondheidszorg voor de komende vier jaar zijn in de visie van VVD en D66: meer samenwerking (ontschotting), een minder scherpe marktwerking en meer aandacht voor preventie. “De lessen uit de coronacrisis zijn dat samenwerking, ontschotting en de ondersteunende rol van digitalisering de zorg klaar kunnen maken voor de toekomst”, vat Hamer de visie van VVD en D66 samen.
In het verlengde daarvan lijken beide partijen de marktwerking te willen versoepelen. Daarom willen ze dat “financiële prikkels voor zorgverleners om zoveel mogelijk te behandelen worden afgeschaft”. Hamer meldt niet welke prikkels dat zijn. Minder prikkels, laat ze weten, verlagen bovendien de kosten van de zorg.
Gezonde levensstijl
De overheid moet een “meer actieve rol” spelen bij het bevorderen van een gezonde levensstijl. Dit vraagt om “een brede aanpak, met stimulering van gezonde keuzes en ontmoedigen van ongezonde keuzes, zonder mensen in hun vrijheid te beperken”, aldus Hamer.
Doel: “wereldwijd de meest gezonde generatie in 2040”. Daarbij wordt de “onacceptabele ongelijkheid” aangepakt. De doelstellingen uit het Preventieakkoord worden voortgezet en verbreed naar mentaal welzijn. De aanpak van de Rookvrije Generatie wordt versneld en versterkt. Er komen ambitieuze en niet-vrijblijvende afspraken met de voedingsmiddelenindustrie voor productverbetering.
Coronacrisis
De partijleiders Mark Rutte en Sigrid Kaag geven zorgmedewerkers een compliment over hoe zij “Nederland door de coronacrisis hebben gesleept”. Ze verdienen “meer zeggenschap en ruimte in hun werk, zonder bureaucratie en regelgeving. Gerichte extra salarisverhogingen worden mogelijk. Meer werken wordt aantrekkelijker.” Er komt een zorgreserve, met een flexibele schil van IC-bedden, medewerkers en reservisten.
wulf@mede-menszijn.nl
VVD en D66: mensen mogen zelf kiezen voor leven of dood? Ik ben benieuwd waar suïcidale mensen onder gaan vallen.
Emmelie64
Wulf@medemenszijn daar ben ik ook benieuwd naar. Dit plan moet toch tot in de puntjes uitgewerkt worden
Arne van Oranje
Daar waren we al achter dat het voltooid leven onderwerp nog niet voltooid was.
Als je dacht dat de CU alleen moeite had met dit onderwerp van de partijen in dit demissionair kabinet dan moet je het standpunt van het CDA maar even lezen: https://www.cda.nl/standpunten/euthanasie
Maar ja het CDA laat haar principes verwaaien als ze maar op het pluche kunnen blijven zitten, principes zijn onderhandelbaar. Dus het CDA in een minderheidskabinet zit wel goed als VVD en D66 vasthouden aan dit onderwerp.
Op naar kabinet Rutte IV en Rutte doctrine 2.0.