Foto: Bits and Splits/stock.adobe.com
Dat schrijft beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden V&VN in een verkiezingsmanifest. V&VN-bestuurder Jaap Kappert: “Door de vergrijzing hebben steeds meer mensen zorg nodig. Het tempo in Den Haag moet omhoog, anders worden we ingehaald door de demografie. Die is onverbiddelijk.”
Kwetsbaren
Investeren in een krachtige eerstelijnszorg is daarvoor noodzakelijk. Waar dit aan de orde is, moet marktwerking in de eerste lijn worden afgeschaft en samenwerking tussen wijkverpleegkundigen, huisartsen en apothekers, en met de gemeente bevorderd. In de ggz zal eveneens voldoende opname- en behandelcapaciteit moeten komen. Om de enorme stijging aan kwetsbare ouderen te kunnen opvangen, zijn investeringen nodig in verpleeghuisplekken, geclusterde woonzorgvormen en palliatieve zorg. Belemmeringen voor transmurale samenwerking zullen moeten verdwijnen. Kappert: “Iedereen ziet nu de personeelstekorten in de zorg, de wachtlijsten bij de ggz en verpleeghuizen, de snel ouder wordende bevolking met meerdere ziektes en de tijdrovende regeltjes en registraties. Dat moet anders, willen we ook in de toekomst de zorg en plek kunnen bieden die nodig is.”
Collegegeld
Om de instroom in de zorgopleidingen te bevorderen, wil V&VN ook dat het les- en collegegeld voor zorgopleidingen wordt afgeschaft. Daarnaast zullen flinke investeringen nodig zijn in opleidingsplekken en stages. V&VN pleit voor minimum (jeugd)loon en goede begeleiding van studenten tijdens de stages. En er moeten meer mensen dan nu in de zorg in plaats van aan de zorg werken, want volgens de beroepsorganisatie is die verhouding scheef.
Leiderschap
Verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten moeten meer de leiding krijgen in de zorg. Kappert: “Geef zorgverleners de leiding terug in de gezondheidszorg. Verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten zijn aanjagers van de veranderingen die nodig zijn in de zorg. Laat managers een stap terug doen; zij hebben een ondersteunende rol. Bevorder dit via wetgeving en financieringsvoorwaarden.”
Registratielast
V&VN wil dat alle zinloze registraties worden afgeschaft. Dit moet een halvering opleveren van de registratielast in vier jaar tijd. Kappert, naast bestuurder ook werkzaam als verpleegkundig specialist in verpleeghuis Brentano: “Uit onze ledenpeilingen komt steevast de registratielast als meest vervelende onderdeel van het werk uit de bus. Ik herken dat. Het getuigt van wantrouwen in de zorgprofessional en is zeer tijdrovend. Wij zeggen: handhaaf alleen registraties die primair zijn gericht op kwaliteit en veiligheid. Registraties voor het afrekenen van zorg moeten worden versimpeld.”
Ondersteuning mantelzorgers
De komende jaren zal ook steeds meer op de schouders van mantelzorgers terechtkomen. V&VN pleit voor een betere wettelijke en financiële ondersteuning van mantelzorgers. Kappert: “Onze maatschappij verandert ingrijpend. Het aantal kwetsbare mensen groeit sterk. Nederland moet zich hier veel beter op voorbereiden.”
Frans Brouwer
Telkens wordt de vergrijzing gebruikt als oorzaak , eerder politiek wanbeleid is de oorzaak , sluiting van verzorgingshuizen en uitstroom personeel door matige beloningen . Zolang vergrijzing als argument wordt gebruikt veranderd er niets.
Rens de Haas
Wat Kappert zegt is een open deur. Hij is niet de enige die dit signaleert. De vraag is niet wat er moet gebeuren, maar vooral hoe dit moet gebeuren. Daar loopt alles op vast. Niemand doorbreekt de cirkel. Iedereen zit op zijn eigen eiland. Een landschap dat door politieke keuzes is gevormd, doordat economische drijfveren de doorslag geven in plaats van een visie op zorg. De politiek kijkt toe en weet zich er geen raad mee.
Peter Koopman
Prima statement van VenVn om vooral de aandacht te richten op de meest kwetsbare burgers in Nederland. Kwetsbaarheid in gezond bestaan door ongezonde omstandigheden als armoe, weinig onderwijs of huisvesting en gevaarlijk milieu zijn geen primaire beroepsmatige opgaven van de leden van VenVn. Gewezen wordt op demografische aspecten, die overigens al lang bekend zijn. Ontgroening ( minder jeugd ) en dubbele vergrijzing ( meer 80+ ) zijn gegevens voor verpleegkundige zorg: enerzijds “hoge ouderdom gaat gepaard met gebreken” en “afnemend aantal jeugdigen” betekent mogelijk minder instroom in verpleegkundig beroepsonderwijs. Maar ook de vraag of toenemende deskundigheid in deze verplegende beroepen ook toegepast mag worden ( bieden alles wat kan ? ). Nieuwe regeringen zullen naast bijv. (Para-) geneeskundige, GZ-psychologische en pedagogische mogelijkheden ook de verplegingswetenschappelijke vooruitgang ( in NL pas in 1980 begonnen ) moeten kennen en waarderen op gewenste toepassingen. Maar thans lijkt het V&V personeelsvraagstuk velen te verplichten om dit voorop te stellen (first things first) in de praktische keuzen, want applaus is niet voldoende.