De conclusies volgen uit het jaarlijkse medewerkerstevredenheidsonderzoek van zowel Effectory en brancheorganisatie ActiZ. De vvt-medewerkers zijn trots op hun werk en kennen een gemiddeld rapportcijfer 8,9 toe aan hoe zinvol het is.
De trots en passie van de medewerkers verklaart mogelijk waarom veel medewerkers in de zorg werkzaam willen blijven: ruim 90 procent wil zijn baan in de ouderenzorg behouden, al dan niet binnen de eigen organisatie.
Werkdruk en veiligheid
Bijna 40 procent van de werknemers beoordeelt de werkdruk als te hoog. Een ander punt van zorg is dat de medewerkers rapporteren dat de aandacht voor veiligheid binnen hun organisatie licht is afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. De reden hiervoor is waarschijnlijk dat in het voorgaande jaar de veiligheidsmaatregelen voor corona vol in de aandacht stonden.
Peter Koopman
“Mede”-werkers in de branche VVT zijn in 2021 tevreden over hun werk ( zinvol, ondanks hoge werk-“druk” ) en werkgever ( rapportcijfer 8,9 ). Vraag is daarbij echter of “mee”-werken in het verpleeghuis of in de thuiszorg qua functie-inhoud vergelijkbaar is. Het contact met de zorgvrager ( persoonlijk en thuis of in groepsverband en gehospitaliseerd ), de zelfstandigheid en het appèl op eigen beroepsmatige kwaliteit lijkt me zeer verschillend. De beroepsmatige “medewerker”-mix is ook zeer verschillend. Ben derhalve vooral benieuwd of verzorgenden IG en verpleegkundigen ( een minderheid in de functie-mix binnen verpleeghuizen ) deze peiling kunnen onderschrijven. Hun mobiliteit is immers branche-overstijgend. Toch wel interessant onderwerp voor bestuurders, VAR en CNO.
Peter Koopman
Vandaag (10 mei 2022) in Volkskrant “Personeelstekort doet wijkverpleging wankelen” ! In ActiZ peiling naar “tevredenheid medewerkers VVT” wordt de “ervaren”werklast ( genoemd hierin “werkdruk”) niet verder gewaardeerd: het behouden voor “de Zorg” ( i.c. Branche ActiZ) lijkt succesverhaal. Heeft Volkskrant het mis?