8.1.2013 ÄZ: Geld, Geschenke und das Verordnungsverhalten von Ärzten - das Thema erzeugt mediales Interesse. © Doris Heinrichs / fotolia.com Ärzte Zeitung / 002a04 / 08.01.2013 18.10.2012 ÄZ: AOK-Ausschreibung für 94 Wirkstoffe Ärzte Zeitung / 186a15 / 18.10.2012 10.10.2012 ÄZ: Unter der Lupe: Ärzte und Kassen suchen in den Tiefen des Vergütungssystems nach dem Kompromiss. © Doris Heinrichs / Fotolia.com Ärzte Zeitung / 180a06 / 10.10.2012 9.10.12 springermedizin.de Ärzte Zeitung / 180a06 / 10.10.2012 ÄZ 17.8. Wegen drohender Regresse müssen Ärzte die Kosten bei Arzneimitteln unter die Lupe nehmen. - Bildnummer: #23292938
Door de nacalculatie toe te passen lopen zorgverzekeraars minder grote risico’s en hoeven ze de premie minder te verhogen. VWS heeft met de verzekeraars afgesproken dat ze voor 70 procent aan nacalculatie mogen toepassen op het somatische en eigenrisicomodel.
In dit geval zijn de afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat het hoofdlijnenakkoord niet beperkend is voor kosten gerelateerd aan de coronapandemie, zoals het leveren van inhaalzorg, schrijft De Jonge in een Kamerbrief. Ook schrijft hij dat bij een besluit om een eventuele overschrijding van het macrokader voor dit jaar goed te maken, rekening wordt gehouden met de opleving van de pandemie en inhaalzorg en nazorg.
Constructieve afspraken
“Ik ga ervan uit dat zorgverzekeraars en ziekenhuizen in de geest van voorgaande constructief afspraken met elkaar te maken”, aldus de aftredend minister. “Dit betekent concreet dat alle partijen zich maximaal moeten inspannen om binnen het HLA kader te blijven, maar dat dit kader niet onnodig beperkend mag zijn voor uitgaven die betrekking hebben op de covid-pandemie, waaronder noodzakelijke inhaalzorg.”
De macronacalculatie werd eigenlijk in 2012 afgeschaft, maar door de coronapandemie tijdelijk weer toegepast. Vorig jaar werd 85 procent van de afwijkingen tussen de vereveningsbijdrage en de werkelijke kosten afgedekt, hoewel verzekeraars al zelf hadden afgesproken om kosten en omzet met elkaar te delen.
Streekziekenhuis
De Jonge antwoordt in de brief op vragen van Kamerlid Maarten Hijink van de SP naar aanleiding van de contractering tussen het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk en zorgverzekeraar Menzis. In dezelfde regio had ook Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem begin december, toen Hijink zijn vragen stuurde, nog geen contract met Menzis, de grootste verzekeraar in de Achterhoek. Vanwege de pandemie gingen de onderhandelingen op dat moment ook moeizaam en leek het even alsof verzekerden bij Menzis weinig gecontracteerde zorg konden krijgen in de regio.
Garantie
Het Slingeland heeft inmiddels de contracten rond met alle verzekeraars en hoewel het Koningin Beatrix ziekenhuis nog in onderhandeling met de verzekeraar is, heeft Menzis al aangegeven dat verzekerden bij alle ziekenhuizen terecht kunnen dit jaar. Ook Zilveren Kruis, CZ en VGZ hebben dergelijke regelingen.
Steunregeling
Om de moeizame onderhandelingen tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars vlot te trekken, maakten de NVZ, NFU en ZN net voor de Kerst afspraken over financiële compensatie vanwege de coronapandemie. Nieuw in de afspraken is onder meer dat gekeken wordt of er gedifferentieerd moet worden voor kleine ziekenhuizen. In 2020 bleken juist veel kleine ziekenhuizen alsnog rode cijfers te draaien ondanks de steunregeling.
Koos Dirkse
Commerciële verzekeraars waarbij de risico’s gedect worden door de overheid/burgers, waarbij alleen naar de totale kosten wordt gekeken en niet naar de uitgaven. Dat laatste is nog steeds ruim 30% te hoog door inefficiency, bureaucratie en buitensporige luxe uitgaven door eerstgenoemden!
Dick van Hoek
Hoezo risico’s delen met VWS? Verzekeraars dienen eens op te staan! Wakker te worden! Wat hebben wij het laatste jaar van hen gehoord over HUN aanpak van deze pandemie? Waar zijn de verzekeraars in deze landelijke maatschappelijke discussie?
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat verzekeraars zich aan hun verantwoordelijkheden m.b.t de pandemie onttrekken. Waarom roeren zij zich niet in het maatschappelijk debat? Waarom schuiven zij niet aan bij Jinek? Waarom laten zij artsen en verpleegkundigen belangrijke keuzes maken? Waarom is de IC capaciteit niet structureel uitgebreid afgelopen jaar? Waarom horen we niets van plannen om dit te gaan doen, want ik begrijp ook dat we niet een bus IC-verpleegkundigen kunnen open trekken. Waarom moet de minister zich verantwoorden en uitleggen dat de zorg bezwijkt terwijl de verzekeraars te weinig zorg hebben ingekocht en na 2 jaar corona nog steeds geen passende maatregelen hebben genomen om uitstel van zorg van HUN verzekerden te voorkomen? ZIJ zijn toch wettelijk verantwoordelijk (art.11 zorgverzekeringswet) voor de inkoop van de noodzakelijke zorgcapaciteit? De verzekeraars hebben met hun ‘scherp’ inkoopbeleid er voor zorg gedragen dat Nederland de laagste IC capaciteit heeft per 100.00 inwoners in Europa. Waarom wisten de verzekeraars al lang van Corona maar hebben ze zich niet voorbereid op deze pandemie? En waar was de NZa om hen hierop te wijzen?
En dan nu deze verzekeraars nog meer ondersteunen om hun commerciële kassen te spekken met het afwentelen van hun risico op de overheid en daarmee uiteindelijk op de belastingbetaler?
Zo maar een paar vragen n.a.v. dit nieuwfeit mede ingegeven door het artikel ‘verzekeraars, stop met duiken’ in het ND d.d. 29-12-2021.
Dick van Hoek