De erkenningen worden toegekend door het ministerie van VWS en zijn vijf jaar geldig. Centra worden door een onafhankelijke commissie getoetst op een groot aantal eisen en indicatoren, waaronder patiëntenaantallen, continuïteit van zorg, wetenschappelijk onderzoek en samenwerking.
Teller
De zes nieuwe centra zijn het Expertisecentra voor Zeldzame Hematologische Ziekten, Cellulaire Therapie, Genodermatosen, Hypofosfatemische Rachitis, Cholangiocarcinoom en Auto-inflammatoire Ziektebeelden. Daarmee staat de teller nu in totaal op 39 expertisecentra voor zeldzame aandoeningen in het UMCG.
Zeldzame aandoeningen
Aandoeningen zijn zeldzaam als ze bij minder dan 1 op de 2.000 mensen voorkomen. Het gaat om maar liefst 6.000 tot 7.000 verschillende ziekten. In totaal hebben 1 miljoen Nederlanders een zeldzame aandoening. Het UMCG telt centra voor diverse uiteenlopende zeldzame aandoeningen: van cystic fibrose tot aangeboren hartafwijkingen en van bewegingsstoornissen tot hoofd- en halsoncologie. Het overzicht van alle expertisecentra van het UMCG is hier te zien.