Beeld: fotomek/stock.adobe.com
VWS heeft veel geld besteed aan extern advies op het gebied van automatisering. Daar ging 101 miljoen euro heen, blijkt uit een bijlage van de jaarrapportage bedrijfsvoering rijk, de jaarverantwoording die vorige week werd gepresenteerd door minister Kaag van Financiën over het financiële beleid van het afgelopen jaar.
Extern beleidsadvies
VWS trok vele miljoenen uit voor extern beleidsadvies (18 miljoen euro), externe inhuur van financiële adviseurs (22 miljoen euro) en interim-personeel voor ondersteuning van de bedrijfsvoering bij het ministerie (9 miljoen). Ruim 8 miljoen is uitgegeven aan organisatieadviseurs; de nota’s voor communicatieadviezen liepen op tot 14 miljoen en de juridische consulten kostten 11,5 miljoen euro.
Ook meer ambtenaren
Niet alleen de kosten van de externe inhuur stegen flink, ook nam VWS zelf weer meer medewerkers aan. Vorig jaar ging het aantal fte’s op dit ministerie omhoog met 370: van 5740 naar 6110 fte. Het aantal werknemers bij VWS nam de afgelopen jaren telkens toe: het ministerie heeft nu 32 procent meer ambtenaren dan vijf jaar geleden. Bij VWS werkten eind vorig jaar ook nog 160 uitzendkrachten.
Loonkosten meer dan miljard
Deze stijging van het aantal werknemers in de afgelopen vijf jaar is het sterkst van alle ministeries in Den Haag, met uitzondering van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Door de opgelopen advieskosten bij VWS en de extra werknemers kwamen de totale personeelskosten bij VWS voor het eerst boven de miljard euro uit.
Olaf Wijman
Kuipers en Helder zelf ’te dom’ om voor de duvel te dansen.
Rens de Haas
De steeds complexere wet-en regelgeving, het onnodig ingewikkeld maken van systemen, de marktwerking en kostenbeheersing vragen steeds meer controle en denkvermogen. Dat vraagt om meer deskundigen ( lees consultants) en controleurs en uitvoerders (ambtenaren). Doorbreek de cirkel, vereenvoudig, durf te beslissen en stel grenzen.
Offereins
Personeelskosten VWS 1 miljard euro gedeeld door 6.110 FTE betekent gemiddeld ruim 163.000 euro per FTE. Dat zal vooral door de PNIL komen. Terwijl ziekenhuizen, maar vooral de langdurige zorg vele handen en vooral bekostiging tekort komen. Hoe meer ambtenaren hoe meer regels. Ook dat nog. Hoog tijd om dit te veranderen. Meer geld naar de directe zorg, en veel minder naar VWS en het grote aantal gezondheidszorg instituties die ook uit het macro zorgbudget worden gefinancierd.
Jorrit Stroosma
Wordt tijd dat de Wet Normering Topinkomens (WNT) ook gaat gelden voor ingehuurd personeel betaald met publiekelijk geld.