Die administratie van VWS is “beter op orde”, aldus de Rekenkamer: “De bedragen in 2023 voor uitgaven en voor aangegane verplichtingen waarvan de minister de rechtmatigheid niet kan aantonen, zijn lager dan het jaar ervoor.”
Op tijd
De Algemene Rekenkamer spreekt niet langer van een ernstige onvolkomenheid bij het financieel beheer bij VWS. Het ministerie heeft voor het eerst in drie jaar zijn jaarverslag op tijd klaar.
Voorschotten
Er zijn nog wel tekortkomingen in het financieel beheer, die deels te maken hebben met de nasleep van de coronapandemie. Zo heeft VWS in 2023 een flink bedrag aan voorschotten afgerekend, maar kan voor een deel de rechtmatigheid niet aantonen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de afrekening van de extra inzet van GGD’en voor het bron- en contactonderzoek. Datzelfde geldt voor de coördinatie van de pandemie door de stichting Landelijke Coördinatie COVID-19 Bestrijding (LCCB). Maar ook bij inkopen en subsidies die los staan van de pandemie gaat nog niet alles goed.
Blijven inzetten
De Algemene Rekenkamer benadrukt dat niet alleen de medewerkers met een financiële functie, maar het hele ministerie zich moet blijven inzetten voor een groter financieel bewustzijn. Er liggen plannen klaar om financiële taken en verantwoordelijkheden op een andere manier te regelen. De minister verwacht die dit jaar en in 2025 uit te voeren. “Om het financieel beheer verder op orde te krijgen, is het belangrijk dat de minister ook de nog bestaande tekortkomingen aanpakt en daarin tempo houdt”, aldus de Rekenkamer.