De ontwikkelingen in de biotechnologie gaan snel en vragen om een brede visie, schrijft Adriaansens. Daarom gaan dit jaar de ministeries van Economische Zaken en Klimaat, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Infrastructuur en Waterstaat, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Volksgezondheid, Welzijn en Sport met elkaar om tafel. “Met het ontwikkelen van een gezamenlijke visie kan ook een stip op de horizon worden gezet over welke toepassingen van biotechnologie het stimuleren waard zijn en welke ontwikkelingen onder verscherpte controle komen te staan”, schrijft de demissionair minister aan de Tweede Kamer.
Gepersonaliseerde medicatie
Deels zijn de ontwikkelingen van toepassing in het medisch domein. Voorbeelden hiervan zijn cel- en gentherapieën waarmee gepersonaliseerde geneesmiddelen kunnen worden ontwikkelend om zeldzame ziektes te behandelen. Een ander voorbeeld zijn farmacogenetica en het farmacogenetisch profiel in het bijzonder, waarmee artsen en apothekers preciezer medicijnen kunnen voorschrijven en doseren. “Dit kan de effectiviteit van een behandeling vergroten en het risico op bijwerkingen verminderen”, schrijft Adriaansens.
Dieren als donor
Een deel van de toepassingen is momenteel vanwege Europese afspraken niet toegestaan. Het gaat daarbij om onder meer om het aanpassen van het DNA van een embryo en het gebruik van organen en weefsel uit dieren voor mensen. Dat gaat ook op voor menselijke organen die op dieren worden gekweekt. Over die onderwerpen zijn maatschappelijk dialogen georganiseerd onder de namen ”de DNA dialoog” en “Dier als donor”.