2.7.2015 ÄZ: Zusammengeflicktes Gehirn: Mentale Krankheiten bekommen noch immer nicht die nötige Aufmerksamkeit. © freshidea / fotolia.com Ärzte Zeitung / App / 124D02 / 02.07.2015 Brain disease therapy and mental health treatment concept as a sheet of torn crumpled white paper taped together shaped as a side profile of a human face on wood as a symbol for neurology surgery and medicine or psychological help.
In Nederland zijn op dit moment ongeveer 265 duizend mensen met dementie. Dit aantal stijgt naar verwachting tot ongeveer 420 duizend in 2030 en 520 duizend in 2040. De zorgkosten voor dementie stijgen mee, van 6,6 miljard euro in 2015 naar 15,6 miljard euro in 2040. Dementie ontwikkelt zich daarmee tot de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland en tot de duurste aandoening, constateert de minister.
Onderzoeksbudget
Met de nationale dementiestrategie wil De Jonge inzetten op meer onderzoek naar mogelijkheden voor preventie, genezing en behandeling van dementie. Daar wil de minister het onderzoeksbudget voor verdubbelen. Daarnaast moet er ook meer verbinding in de samenleving komen, zodat mensen met dementie en hun naasten blijven meedoen. De ondersteuning en zorg voor mensen met dementie en hun naasten moet verbeteren. Tot slot wil De Jonge dat Nederland een sterke rol blijft spelen in de wereldwijde aanpak van dementie.
De uitwerking van de nationale dementiestrategie 2021-2030, met concrete doelen en governance, stuurt de minister in het voorjaar van 2020 naar de Kamer. Vooruitlopend daarop schetst hij de hoofdlijnen van het programma. Voor dementieonderzoek, nationaal en internationaal, stelt VWS nu 8 miljoen euro per jaar beschikbaar. “Mijn ambitie is om in de nieuwe dementiestrategie stapsgewijs tot een verdubbeling van deze middelen te komen. Op dit moment doet zich voor Nederlandse onderzoekers een kans voor om deel te nemen aan baanbrekend onderzoek naar mogelijkheden om het risico op dementie te verminderen. Ik ga bezien of het mogelijk is om hiervoor binnen mijn eigen begroting extra middelen beschikbaar te stellen”, schrijft De Jonge.
Sociale benadering
Een specifiek onderdeel binnen het programma Langer Thuis zijn de experimenten met de sociale benadering van dementie. Deze door prof. Anne-Mei The ontwikkelde benadering gaat ervan uit dat de nadruk niet (primair) ligt op de aandoening zelf, maar op de leefwereld van de persoon met dementie en zijn naasten. In 2018 zijn gedurende vier jaar experimenten gestart in vier gemeenten (Amsterdam, Amstelveen, Den Bosch en Rotterdam).
Kamerlid Vera Bergkamp (D66) heeft tijdens de behandeling van de VWS-begroting op 31 oktober 2019 een amendement ingediend om ook in 2020 voor deze experimenten een miljoen euro beschikbaar te stellen. “Als de sociale benadering een verbetering betekent voor de kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun naasten, bekijk ik uiteraard met zorgverzekeraars, zorgkantoren, gemeenten en andere betrokken partijen hoe we dit breder in Nederland kunnen implementeren”, stelt De Jonge.
Internationale afspraken
Medio 2020 organiseert VWS een bijeenkomst met vertegenwoordigers van onder andere de G20-landen en organisaties als WHO, OESO, JPND, World Dementia Council en Alzheimer Disease International. Doel van deze bijeenkomst is om concrete afspraken te maken over – onder meer – de intensivering van en samenwerking bij dementie-onderzoek. “Nederland geldt op deze terreinen als gidsland. De kennis en ervaring hiermee wil ik graag delen met andere landen zodat niet alleen de mens met dementie en zijn naasten van vandaag, maar ook de mensen in een wereld zonder dementie van morgen daarvan kunnen profiteren”, aldus minister De Jonge.
pvanloon@planet.nl
Het Deltaplan Dementie lijkt niet op het echte. Van hoog water weten we nooit wanneer en hoe de grote dreun komt en verhogen we dus maar de dijken. Dementie is wel net als de zeespiegelstijging: het is er, neemt toe en gaat nooit meer weg en gaat in het binnenland de grootste problemen geven….. tenzij….
Ook op dementie is preventie mogelijk, nu we snappen , dat het almaar meer en steeds vroeger voorkomen, niks geen vergrijzing, dan ook al in de ontwikkelingsfase van ons lichaam en CZS een voorschot zal hebben genomen. Dat geldt vlg. RIVM ook voor veel meer Zivilizationskrankheiten, waaronder kanker er een van is. De groei van autisme ( onder- of niet goed ontwikkeld CZS ) na de jaren zestig ( toen alle preventie-kennis op gezonde groei wegviel en de gezondheidsleer in geen enkele onderwijsvorm zijn plek hield ) moet in het zelfde licht gezien worden: sedentaire leefstijl vanaf de geboorte , een enorm gebrek aan driedimensionele bewegingspatronen, vroeger ook wel (buiten-)spelen genoemd. De eerste hooggeleerden beginnen voorzichtig het autisme als een een soort prodroom van dementie te gaan benoemen. Net als de oogartsen bijziendheid voor latere ernstig oogproblemen en blindheid . Welke molens zijn er nodig en waar moet het water naar toe? Waar is de preventieleer, om kinderen lichamelijk sterk, gezond en weerbaar in alle opzichten te maken, gebleven? Verdienen ze dit toekomstbeeld ook nog eens een keer? De Gezondheidsraad schuttert maar wat raak. Die ontwerpen geen dijken.