De Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) heeft de samenstelling van haar koepeladviesraad uitgebreid. Daar maken nu ook de koepelorganisaties van jeugdgezondheidszorg (ActiZ-JGZ), artsenlaboratoria en diagnostische centra (SAN), instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg (GGZ Nederland) en artsen voor verstandelijk gehandicapten (NVAVG) deel van uit.
De uitbreiding van de koepeladviesraad is het gevolg van nieuwe toetreders tot VZVZ, zo schrijft de organisatie in een persbericht. Die gaan op termijn toetreden tot het LSP. De raad bestond al uit vertegenwoordigers van koepelorganisaties van huisartsen (LHV), apothekers (KNMP), huisartsenposten (InEen) en ziekenhuizen (NVZ).
Lab-systemen
Organisaties in de jeugdgezondheidszorg gebruiken het LSP al om zorgdossiers van kinderen aan elkaar over te dragen. Artsenlaboratoria en diagnostische centra kunnen sinds kort gebruik maken. Patiënten moeten daar wel toestemming voor geven. Bovendien moet er nog worden gewerkt aan de aansluiting van lab-systemen en zorg-systemen. VZVZ verwacht dat dit nog wel even gaat duren.
AVG en ggz
Ook instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking zijn nu aangesloten. Artsen voor verstandelijk gehandicapten (AVG’s) kunnen dossiers zo makkelijk – maar met toestemming van de cliënt – delen met huisartsenposten. Ggz-instellingen willen vanaf 2016 toetreden tot het LSP. Drie instellingen in de regio Dordrecht experimenteren hier nu mee. Het wordt vooral gebruikt voor medicatiebewaking.