Het is een trieste samenloop van omstandigheden, waarbij een psychiatrisch patiënt in een kliniek in Emmen overleed, maar vier van de vijf voor de tuchtrechter gedaagde hulpverleners valt niet direct iets te verwijten. Eén verpleegkundige krijgt een waarschuwing van het tuchtcollege, omdat hij een risico-inschatting heeft gemaakt terwijl het niet aan hem was om die te maken. Dat oordeelde het regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg in Zwolle vrijdag.
De familie van de 38-jarige Jacques Wubbolt verweet het vijftal onzorgvuldig handelen. De man werd op 5 april 2009 met een psychose opgenomen in een psychiatrische kliniek in Emmen. De volgende dag brak brand uit op zijn kamer. Hij bezweek twee dagen later aan zijn verwondingen.
Een tweede verpleegkundige was niet hoofdverantwoordelijk voor de patiënt, maar meldde haar collega wel dat ze een “gevoel had dat het niet pluis was”. Ze handelde juist door dit meteen door te geven aan de hoofdverantwoordelijke. Het was aan haar collega om actie te ondernemen.
Onhandig
Een dienstdoende arts zou volgens de nabestaanden gefraudeerd hebben door gegevens uit het patiëntendossier te schrappen. Volgens de tuchtrechter blijkt nergens wat hij dan geschrapt of toegevoegd zou hebben. Ook het verwijt dat dankzij hem de patiënt een dubbele dosis medicijnen kreeg, is niet bewezen. Hooguit was zijn gedrag “onhandig”.
Het Openbaar Ministerie oordeelde eerder al dat de kliniek de patiënt niet in een hulpeloze toestand had achtergelaten en ging daarom niet over tot vervolging. (ANP)