© Chinnapong / stock.adobe.com
Op 1 maart stonden 372 ouderen op de lijst, een stijging van 57 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vergeleken met twee jaar eerder gaat het om een stijging van 124 procent.
Dementie
Vaak gaat het om cliënten die in een ziekenhuis of revalidatie-instelling verblijven en een plek nodig hebben om beschermd te wonen met intensieve begeleiding vanwege bijvoorbeeld dementie of het zijn cliënten die intensieve zorg nodig hebben om verder te herstellen.
In totaal staan 20.986 mensen te wachten op een plek in een ouderenzorginstelling, tweeduizend mensen meer dan een jaar geleden hoewel de wachtlijst wel is gekrompen in het afgelopen halfjaar. Vooral de wachtlijst voor cliënten die binnen een of enkele maanden een plek nodig hebben, is kleiner geworden. Cliënten die niet direct ergens terechtkunnen, kunnen wel overbruggingszorg krijgen van de zorgkantoren.
Vastlopende zorg
ActiZ ziet in de cijfers een bevestiging dat de zorg vastloopt. “We weten bijvoorbeeld nu al dat het aantal mensen met dementie de komende jaren verdriedubbelt”, laat een woordvoerder weten. “Om de stijgende zorgvraag aan te kunnen, moeten we alles op alles zetten en moet de manier waarop we de zorg organiseren veranderen.” De branchevereniging hamert op extra verpleeghuisplekken en op versnelling van de plannen om de zorg thuis te versterken en ervoor te zorgen dat er heel snel passende randvoorwaarden worden gerealiseerd op het gebied van ouderenhuisvesting.
Crisisplek
CZ vindt de groeiende wachtlijsten een gevolg van de grenzen waar de zorg tegenaan loopt. “De vraag van ouderen neemt toe, maar het beschikbare personeel niet. En zo ontstaat een zorgkloof die vorig jaar verder is gegroeid.”
“De zorgbemiddelaars van het CZ zorgkantoor houden contact met de zorgaanbieders en de cliënten en bemiddelen waar mogelijk. Dat is dan niet altijd op de plek van voorkeur. Omdat ze ook contact onderhouden met de client, weten zij ook wanneer het thuis met overbruggingszorg echt niet meer gaat. Dan kan een crisisplek uitkomst bieden. Niet wenselijk maar soms helaas wel noodzakelijk.”
Meer aanmeldingen
Het zorgkantoor van VGZ merkt ook op dat er tijdens de covid-periode minder mensen werden aangemeld voor de ouderenzorg en dat er nu relatief meer mensen met urgentie binnenkomen. “Men blijft dus langer (bijvoorbeeld) in de eigen thuissituatie voordat er een indicatie wordt aangevraagd.”
Volgens het zorgkantoor van Zilveren Kruis kan het ook zijn dat meer ouderen in het ziekenhuis of in de revalidatiezorg terecht zijn gekomen door griep of een ander virus en nu meer uitstromen. In een jaar tijd verdubbelde de wachtlijst voor urgente gevallen van 36 naar 76; inmiddels is de wachtlijst gedaald naar 40 cliënten.
“Wij ondersteunen waar mogelijk zorgaanbieder en cliënt bij het vinden van passende zorg. Wij bellen bijvoorbeeld rond naar zorgaanbieders. Daarbij maken we gebruik van Zorgatlas. Wel goed om te weten is dat de voorkeurs(zorg)aanbieder van de klant de dossierhouder wordt. Die kan om ondersteuning vragen bij ons, maar we bieden dat uiteraard ook proactief aan.”
Congres: Ouderenzorg op de juiste plek
De wachtlijsten voor de verpleeghuizen worden langer. Dat is een signaal dat de rek uit de ouderenzorg raakt. De noodzaak voor verandering wordt daarmee steeds duidelijker. Maar op welke manier is het tij te keren? Op welke manier kan de politiek bijdragen? Hoe gaat uw zorgorganisatie om met uitdagingen op het gebied van de hoge kosten, het gebrek aan personeel?
Bekijk hier meer informatie over het congres Ouderenzorg op de juiste plek
Olaf Wijman
met dank aan maarnietheus de verantwoordelijke en incompetente minister Conny Helder die haar naam geen eer aan doet.
Peter Koopman
21.000 Nederlanders “wachten” op een plaats in een verpleeghuis. Bevrijdingsdag in 2023 is voor hen een zwarte dag! Rutte IV wil, ondanks de reeds jaren bekende feiten, tegen deze stroom in verpleeghuiszorg afremmen. De huidige Minister, Connie Helder, (VVD) , ziet thuiszorg en oa beeldbellen als beter plan, want ze volgt de WRR in hun “voorspelling” dat straks (?) 1 op de 4 mensen in de sector Zorg moeten werken en dat lukt niet. ( ze rekenden niet met fte, maar met mensen ). Dus gooit dit kabinet het roer om: burgers willen en moeten ziek en gehandicapt thuis blijven en zeker niet naar een verpleeghuis! Vooral de ouderenzorg is met dit beleid de klos. Ook voor de loonkloof in de CAO VVT heeft deze Minister geen euro over. Ze wijst naar de OVA, hoewel ze, uit enige eerdere ervaring als verpleeghuisdirecteur, weet waaraan die wel besteed moet worden. Haar “kennis aan het bed” was ooit het assisteren van de chirurg. Verder was ze in haar loopbaan manager en bedrijfskundig “baas”. Een “snijdende” basis en waarschijnlijk leven met “als het niet kan zoals het moet, dan moet het zoals het kan typeert haar misschien!” Maar ook is ze nu omgeven door bestuurskundige ambtenaren en voert ze, met een macrobril, beleid van haar partij en regering trouw uit. Dat beleid koerst op “vergezichten” ( oa IZA ) en niet op vandaag. Echter, wat we “echt weten” berust op feiten uit het verleden tot en met vandaag, vanaf morgen berusten inzichten op vooral meningen, verwachtingen en geloof. Dus geen zekerheden. Sorry wachtenden op een verpleeghuisbed, ik kan het jullie niet mooier vertellen.