Uit belonderzoek van de Telegraaf blijkt dat van het noorden tot het zuiden forse verhogingen in de wachttijden waar zijn te nemen, maar de mate waarin de patiënten last ervaren, varieert volgens per regio. In umc’s in Utrecht en Amsterdam ervaren ze geen vertragingen, hetzelfde geldt voor het oogziekenhuis in Rotterdam. De woordvoerder van de Oogvereniging: “Globaal zijn de problemen in uithoeken van het land groter dan in de Randstad.”
Vergrijzing
De Oogvereniging onderschrijft de problematiek. “Er is een maximumcapaciteit in ziekenhuizen om oogartsen op te leiden. Hierdoor kan het tekort niet worden weggewerkt. Aan de andere kant neemt de druk op de oogzorg steeds verder toe door vergrijzing, waardoor de gemiddelde wachttijd op een poliklinische afspraak tot bijna elf weken is toegenomen.”
Het Zorginstituut rondt momenteel een advies af over de vraag of en hoe optometristenzorg kan worden vergoed. Optometristen zouden een deel van de zorg van oogartsen uit handen kunnen nemen.
W Maat
Vergrijzing en opleidingscapaciteit spelen zeker een rol, echter de grootste speler wordt niet genoemd; Ons zorgstelsel met zorgverzekeraars en omzetplafonds.
Bij ons ZBC in de randstad staat de OK momenteel leeg, overigens net als vorig jaar. Niet omdat er geen personeel is, niet omdat er geen patiënten zijn en niet omdat ik zelf een zorginfarct heb, maar omdat de budgetten van de 2 grootste zorgverzekeraars gebruikt zijn en de omzetplafonds bereikt zijn. De eerste in juni, vanaf september ook bij de 2e. Samen goed voor 60% van onze patiënten. Bij aankloppen krijg je vrijwel altijd 0 op rekest: “Er is genoeg zorg ingekocht” is dan het antwoord. Dat zal best, maar ik kan het niet rijmen met dergelijke artikelen. Ach ja, het is zo 1 januari 2024 en is het probleem weer (even) uit de lucht.