Beeld: Getty Images/iStock
Kompas in Zorg en BS Health Consultancy heeft de huidige wachttijden van de Nederlandse ziekenhuizen vergeleken met de wachttijden van vorig jaar om te zien of er een inhaalslag heeft plaatsgevonden. De wachttijden waren toen ook al lang.
Treeknormen overschreden
Uit de analyse van de huidige wachttijden blijkt dat de gemiddelde wachttijden van de geanalyseerde operaties veelal de Treeknorm overschrijden. Alleen bij de operatieve behandeling van prostaatcarcinoom bedraagt de gemiddelde wachttijd in Nederland minder dan 7 weken. Vooral bij de minder-spoedeisende operaties bij staar, heupvervanging en knievervanging ligt de gemiddelde wachttijd een stuk hoger dan de Treeknorm.
Wachttijden gestegen
Wanneer de huidige wachttijden van de geanalyseerde operaties worden vergeleken met de wachttijden van vorig jaar, blijkt dat de wachttijden voor met name een totale heup- en knievervanging zijn gestegen, met gemiddeld respectievelijk 17 procent en 13 procent.
De gemiddeld wachttijd voor een galblaasverwijdering in een Nederlands ziekenhuis is juist sterk gedaald, met ongeveer 30 procent.
Polikliniek
De gemiddelde wachttijd voor een polikliniekbezoek is alleen voor de specialismen oogheelkunde, reumatologie en urologie afgenomen. Bij alle andere onderzochte specialismen was sprake van een toename ten opzichte van vorig jaar.
Voor een eerste polikliniekbezoek geldt een Treeknorm van 4 weken. Bij veel van de geanalyseerde specialismen is deze norm gemiddeld in Nederland niet gehaald eind november 2024. Alleen bij de specialismen chirurgie en orthopedie ligt de gemiddelde wachttijd onder de Treeknorm.
Specialismen waar de gemiddelde wachttijd ver boven de Treeknorm ligt, zijn gynaecologie, neurologie, oogheelkunde en urologie.
Provincies
De wachttijden in regio’s Noord (provincies Groningen, Friesland en Drenthe) en Oost (provincies Overijssel, Flevoland en Gelderland) liggen gemiddeld veelal iets hoger en in de regio’s West (provincies Utrecht, Noord- en Zuid-Holland) en Zuid (provincies Noord-Brabant, Limburg en Zeeland) iets lager dan het gemiddelde in Nederland, aldus Kompas in Zorg en BS Health Consultancy.
E.Kriek
Fijn dat in 2006 beloofd werd dat de wachttijden zouden verdwijnen met dit nieuwe stelsel.
Jorrit Stroosma
Ja die belofte ging de deur uit toen men in 2010-2012 het zogenaamde beheersinstrument introduceerde wat omzetplafond heet. Eerst waren de omzetplafonds ruim maar jaar na jaar werden de omzetplafonds kleiner en kleiner en de geldende tarieven werden ook steeds lager. Ja dan ga je als zorgaanbieder op een gegeven moment met de rem er op zorg leveren om maar niet over je omzetplafond te gaan want de overschrijding word rücksichtlos teruggevorderd. Wat dus voor gevolg had dat er, met name in de GGZ, hele hoge wachttijden ontstonden.
Het was en is een een politieke keuze geweest om die omzetplafonds in te voeren, met name mogen we daar de VVD en het CDA wel eens op gaan afrekenen beste kiezers van Nederland. En de topambtenaren van de ministeries, en met name VWS, moeten ook eens vervangen worden want dat zijn allemaal VVD en CDA aanhangers.