Foto: Chris Ryan/Getty Images/iStock
Met de uitspraak van de rechtbank van Zeeland-West-Brabant van 6 november moet CZ de tarieven voor december 2024 met 16 procent verhogen en voor het jaar 2025 met 20 procent.
Een ander kort geding tegen VGZ van dezelfde zorgaanbieders resulteerde in een schikking, waarbij per 1 januari 2025 een tariefsverhoging van meer dan 20 procent is overeengekomen.
Niet redelijk
Uit de rechtspraak tegen CZ blijkt dat zorgverzekeraars bij hun inkoopgedrag voldoende rekening moeten houden met de ‘gerechtvaardigde belangen’ van de zorgaanbieder. Zorgaanbieders stelden in de zaak dat zorgverzekeraar CZ de tarieven niet heeft geïndexeerd, terwijl zij wel te maken hebben met hoge, niet voorziene kostenstijgingen. Advocaat Koen Mous heeft meegewerkt aan de zaak. Op LinkedIn zegt hij: “Het is niet redelijk dat zorgaanbieders hiervan de dupe zijn.”
Zilveren Kruis
In juli 2024 is zorgverzekeraar Zilveren Kruis veroordeeld tot het zo spoedig mogelijk aanpassen van de meerjarige contracten 2024/’25 met eerstelijnsdiagnostiek-aanbieders vanwege het niet volledig doorberekenen van de OVA én het niet indexeren van materiële kostenstijging bij zorgaanbieders, zo valt te lezen in het STAR-arrest. Dit alles op straffe van een dwangsom, die opliep tot 1 miljoen euro. Zilveren Kruis heeft na de uitspraak van het Gerechtshof de tarieven voor eerstelijnsdiagnostiek-aanbieders aangepast.
Advocaat Diederik Schrijvershof van Maverick Advocaten, die de zeventien eerstelijnsdiagnostiek-aanbieders vertegenwoordigde, dacht toen al dat de uitspraak duurzame gevolgen zou gaan hebben voor alle zorgverzekeraars en dat alle sectoren daar hun voordeel mee kunnen doen: van ziekenhuizen, apotheken, gehandicaptenzorgaanbieders tot orthopedische schoenmakers.
Jorrit Stroosma
Ik kan de zorgverzekeraars nog niet betrappen op beleid rondom de recentelijke uitspraak in een andere zaak over de NZa tarieven in de GGZ voor 2022 en 2023 en de daarna begonnen zaak voor 2024 en 2025.
In de onderhandelingen voor 2025 is het bij veel zorgverzekeraars onbespreekbaar om hier rekening mee te gaan houden, dat maakt ze nog onbetrouwbaarder dan dat ze al zijn voor zorgaanbieders. Want als de tarieven uiteindelijk aangepast worden met bijvoorbeeld 15% dan gaat menig zorgaanbieder over zijn omzetplafond heen en mag je de overschrijding terug gaan betalen of je krijgt het niet uitbetaald. Dan is die uitspraak echt een Pyrrusoverwinning.
Frank Conijn
Daar heeft u op zich natuurlijk helemaal gelijk in. Maar het TV-programa Radar had laatst een uitzending over omzetplafonds. Daarin werd gesteld dat als er binnen redelijke reisafstand geen andere zorgaanbieder tijdig ruimte heeft, de zorgverzekeraar verplicht is om het omzetplafond weg te halen. Op basis van zijn zorgplicht.
.
Misschien zie ik iets verkeerd of over het hoofd, maar dan verneem ik dat graag.