Zorgverzekeraars willen ook voor 2021 een compensatieregeling meerkosten corona treffen voor zorgaanbieders die ggz leveren. Het gaat om ggz-instellingen met een Zvw-jaaromzet tussen 1 en 10 miljoen euro. Voor een adequate regeling heeft ZN met de Nederlandse ggz en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) afgesproken om eerst nader onderzoek te doen naar de verklarende factoren voor meerkosten in de corona-periode 2021.
Onderzoek coronakosten
Tot op heden hebben zich echter nog te weinig ggz-instellingen gemeld om mee te doen aan dat onderzoek. Daardoor is het niet mogelijk om een representatieve regeling te maken. Dat schrijft ZN op haar website. ZN heeft daarom besloten de deadline nog eenmaal te verlengen tot 27 juni 2022. Ggz-aanbieders die zich niet tijdig aanmelden, kunnen nadien geen beroep meer doen op de nog vast te stellen meerkostenvergoeding 2021.
Alternatieve regeling
Eerder stelde ZN dat er helemaal geen compensatieregeling zou komen als er niet voldoende response zou zijn. Daar komt de brancheorganisatie nu van terug. ZN heeft besloten om met een alternatieve regeling te komen. Die zal echter minder nauwkeurig zijn. Hoe meer ggz-aanbieders zich melden, hoe nauwkeuriger de compensatie regeling.
Arne van Oranje
Toont maar weer aan hoe weinig vertrouwen vooral kleine Ggz aanbieders hebben in de zorgverzekeraars.
Veel kleine ggz instellingen hebben financieel minder te lijden gehad van de coronacrisis dan de middel en grote Ggz instellingen.
En kleine aanbieders hebben niet de capaciteit aan ondersteunend personeel over om bezig te gaan met dit administratieve monster en er komt al genoeg extra administratieve druk vanuit VWS en de NZa.
Ik denk dat de hele ggz sector eerder zit te springen om een financiële compensatie voor het Zorg Prestatie Model wat van kracht is sinds 01-01-2022 waardoor veel kleine, middel en grote Ggz instellingen juist in de financiële moeilijkheden zijn gekomen.
En de zorgverzekeraars moeten stoppen met het treiteren van de niet-gecontracteerde Ggz zorgaanbieders, hier is alleen maar de zorgzoeker de dupe van.