Hiermee stijgt het percentage weer naar het niveau van voor de coronapandemie. In het vierde kwartaal van 2021 vond 53,4 procent van de medewerkers van de ziekenhuizen de werkdruk te hoog. In 2020 en 2021 lag dat percentage lager: tussen ruim 44 procent en ruim 46 procent.
Tevreden
Uit dezelfde cijfers van het CBS blijkt dat driekwart van de werknemers in de ziekenhuizen tevreden of zeer tevreden was met het werk dat ze doen. Dit is wel gedaald. Zo lag dit percentage in het tweede kwartaal van 2021 op 80 procent.
Salaris
Ongeveer een kwart (25 procent) van de ziekenhuiswerknemers en werknemers in overige medische specialistische zorg vond eind 2021 (de laatst beschikbare cijfers) dat zij voldoende betaald krijgen voor het werk dat zij doen. Dit is lager dan in 2019, de periode voor corona.
Onder 35 jaar minder tevreden
Werknemers jonger dan 35 jaar zijn gemiddeld genomen iets minder tevreden over hun loon dan degenen van 35 jaar en ouder. Bij werknemers die in hun beroep te maken hebben met patiënten of cliënten is de tevredenheid over het salaris minder dan bij collega’s die dat contact niet hebben. Deze verschillen zijn overigens niet specifiek voor het personeel in de ziekenhuizen, maar gelden ook voor de bedrijfstak in zijn geheel.
Peter Koopman
Cijfers CBS ondersteunen de looneisen rondom de CAO NVZ. Zorgmedewerkers die IN de zorg werkzaam zijn ( direct contact met patiënten ) en jonger dan 35 jaar ( instroom !) zijn ontevreden over hun huidige honorering, ondanks hun flinke tevredenheid met de aard van hun werk. Vooral verpleegkundigen geven al jaren aan hun professie te zien als overtreffende trap van zinvol werk, hetgeen geen reden is om met de loonkloof ( tot 9% structurele onderhonorering peil 2020, SER onderzoek ) akkoord te gaan. Een en ander dient eerst gerepareerd te worden (VWS bood in 2021 hiervoor 1,13%) voordat ook de pensioengrondslag wordt gerepareerd en indexeringen ( oa inflatiecorrectie ) worden toegepast. Tenminste de CAO UMC’s is richtsnoer als minimum.