Met behulp van nieuwe technologieën en slimmer organiseren kan de zorg in Nederland veel goedkoper. Dat concluderen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. De twee organisaties hebben een zorgvisie gemaakt voor het nieuwe kabinet, waarmee minimaal 1,5 miljard per jaar kan worden bespaard.
Volgens de organisaties heeft het kabinet de afgelopen jaren veel bereikt. Tegelijkertijd is de zorg nu te sterk gericht op aantallen behandelingen en kostenbeheersing, in plaats van hoe de zorg het beste kan worden georganiseerd voor mensen. “Een nieuw kabinet kan voordelen behalen door veel van de zorg die nu nog in zorginstellingen gebeurt, thuis of bij de eigen huisarts te laten plaatsvinden. Dit kan eenvoudig dankzij nieuwe technologie.”
VNO-NCW en MKB-Nederland stellen voor om bijvoorbeeld hartcontroles vaker op afstand te doen met ICT in plaats van in een ziekenhuis. Dat is al mogelijk, is fijner voor de patiënt die thuis kan blijven, en is goedkoper.” Door slimme analyses van data over gezondheid, bewegen en voeding kunnen artsen daarnaast ziektes sneller onderkennen en een gezonde leefstijl ondersteunen. “Zo gaan we een omslag maken van genezen naar het voorkomen van ziektes.”
Verkeerde afslag
“Er is de afgelopen jaren al een vrachtwagenlading aan hervormingen over de zorg uitgestort. In de aanloop naar 15 maart lijkt de politiek nu de verkeerde afslag te nemen. Weer gaat het over hervormen van het stelsel, marktwerking en het eigen risico. Terwijl er al een kleine revolutie mogelijk is van binnenuit. We moeten het stelsel niet willen hervormen, maar binnen het stelsel vernieuwen ten gunste van patiënten, zorgverleners en de belastingbetaler. Met ons rapport laten we zien dat dat kan”, aldus voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW.
Beide organisaties hebben een grote achterban in de zorg en hebben daarom een visie gemaakt. “Direct en indirect zijn veel leden bij de zorg betrokken. De werkgevers betalen ook een groot deel van de zorg”, zei een woordvoerder van VNO-NCW. Als er geen actie wordt ondernomen, stijgen de kosten van zorg in Nederland fors. In totaal zullen de zorgkosten toenemen met negen miljard euro per jaar richting 2021, verwacht het Centraal Planbureau.
Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland zal de nieuwe innovatie-aanpak waar zij voor pleiten, bijdragen aan een beheerste stijging van de kosten van de zorg. Bovendien houden 1,4 miljoen werkenden in de zorg meer tijd over voor de patiënt. Bovendien, zo verwachten zij, profiteren medewerkers van de gemakken van de nieuwste technologie.
Kleine schaal
Met de meeste technologieën en nieuwe samenwerkingsvormen wordt met succes geëxperimenteerd op kleine schaal. Door dit sneller tot de landelijke norm te maken kan de zorg én beter én goedkoper. Dat vraagt echter om een andere innovatie-aanpak waarbij innoveren meer moet lonen. Een speciaal topteam van experts en ondernemers kan succesvolle voorbeeldprojecten selecteren, die de landelijke norm kunnen worden. Zo’n topteam kan ook knellende regelgeving aanpakken, zoals aparte declaratietarieven voor online consulten.
(ANP/ Skipr)