Zorg- en welzijnsinstellingen moeten meer doen tegen een te hoge werkdruk en agressie waar hun werknemers last van hebben. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), voorheen Arbeidsinspectie, kondigt woensdag een speciale controleactie in de sector aan.
De helft van het ziekteverzuim dat met het werk te maken heeft, is onder zorg- en welzijnsmedewerkers toe te schrijven aan stress door druk en agressie waaraan het personeel blootstaat. Volgens een woordvoerster van de Inspectie ligt het ziekteverzuim met 5,2 procent in deze sector ook ongeveer een kwart hoger dan het gemiddelde van 4,2 procent.
Speerpunt
Voor de inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is in 2012 en 2013 het aanpakken van werkdruk een van de belangrijkste speerpunten. In de sector zorg en welzijn werken ruim 1,2 miljoen mensen. ,,Het is belangrijk dat deze werknemers gezond blijven werken tot aan hun pensioen. In een sector waar door de vergrijzing een personeelstekort dreigt, is het des te belangrijker dat het huidige personeel behouden blijft”, aldus de inspectiedienst.
De Inspectie SZW wijst erop dat werkgevers verplicht zijn maatregelen te treffen als hun personeel door werkdruk ziek of arbeidsongeschikt wordt. ,,Doen ze dat niet, dan wordt handhavend opgetreden”, waarschuwt de inspectiedienst.
Abvakabo FNV
Abvakabo FNV vindt het een goede zaak dat de Inspectie SZW de aanpak van werkdruk in de zorgsector extra controleert. Onlangs bleek uit onderzoek van Abvakabo FNV, dat de werkdruk in de zorg veel te hoog is. Zo hoog zelfs, dat zes van de tien medewerkers zich afvragen of zij hun werk op termijn wel kunnen volhouden. (ANP/Skipr)