Aanleiding is het nieuwe wetsvoorstel Wet integere bedrijfsvoering zorg- en jeugdhulpaanbieders (Wibz), dat misbruik van zorggeld door malafide zorgaanbieders moet tegengaan. Het voorstel bevat verscherpte regels, maar laat winstuitkeringen onder voorwaarden nog steeds toe.
Financieel gewin
Volgens Van Mierlo en Kok blijft er hierdoor ruimte bestaan voor financieel gewin ten koste van zorgkwaliteit. Zij willen dat zorggeld volledig wordt besteed aan goede zorg, zonder winstoogmerk. Tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer riepen zij op tot een algeheel verbod op winstuitkeringen, zodat de zorgsector beter beschermd wordt tegen commerciële uitbuiting.
Hoewel het wetsvoorstel voorziet in strengere vergunningseisen en meer toezicht door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), vinden de wethouders dit onvoldoende. Ze wijzen op knelpunten in toezicht en handhaving, en pleiten voor één landelijk kader voor zowel de Wmo als de Jeugdwet. Dit zou verschillen tussen gemeenten verkleinen en fraude tegengaan.
De gemeenten Almelo en Tilburg doen al ervaring op in regionale ‘proeftuinen’ tegen zorgfraude. De eerste resultaten zijn hoopgevend, maar volgens de wethouders is landelijke aanscherping van wet- en regelgeving noodzakelijk om structureel misbruik tegen te gaan.