De WHO is door recent onderzoek overtuigd geraakt van het nut van mondkapjes, maar benadrukt dat het dragen ervan slechts één maatregel is in een hele reeks die virusoverdracht kunnen beperken. Een mondkapje alleen mag geen vals gevoel van veiligheid geven.
Barrière
“We adviseren overheden om mensen aan te moedigen in openbare gelegenheden een maskertje te dragen, om precies te zijn een niet-medisch masker”, zei Maria Van Kerkhove, technisch deskundige van de WHO ten aanzien van Covid-19. “We hebben nu bewijs dat als zo’n kapje op de juiste manier wordt gebruikt het een barrière kan vormen voor potentieel besmettelijke druppeltjes”. In veel landen, waaronder Nederland, is het dragen van een niet-medisch mondkapje in bijvoorbeeld het openbaar vervoer al verplicht.
Voortzetting klinische tests hydroxychloroquine
De WHO gaat nog wel door met klinische tests van hydroxychloroquine voor de behandeling van coronapatiënten. Britse wetenschappers stopten met dat programma omdat ze geen bewijs hebben gevonden dat het malariamedicijn ook helpt tegen Covid-19. “Er zijn twee afzonderlijke onderzoeken gaande, elk met een eigen protocol en supervisie. Daar gaan we voorlopig mee door. Onze commissie zal de bevindingen bestuderen zodra die beschikbaar zijn en vergelijken met ander gerandomiseerd onderzoek”, zei Soumya Swaminathan, chef-wetenschapper van de WHO in Genève. (ANP)