Sinds de wijkverpleging onder de Zorgverzekeringswet (Zvw) valt, rijzen de kosten volgens zorgverzekeraars de pan uit. Om de premiestijging binnen de perken te houden, stellen zij voor om de verzorging van mensen thuis onder de Wet langdurige zorg (Wlz) te laten vallen. Dit meldt tv-programma Nieuwsuur.
Volgens Wim van der Meeren, voorzitter van de raad van bestuur van zorgverzekeraar CZ, groeit het aantal mensen dat thuis “heel erg veel zorg” nodig heeft. “Op enig moment moet je de vraag stellen: is thuis blijven met wijkverpleging nog wel het verstandigste om te doen? Of is opname in een verpleeghuis nodig?”
CZ heeft 150 miljoen euro meer uitgegeven dan begroot in 2015, en verwacht voor 2016 opnieuw een stijging van de uitgaven aan wijkzorg. Het wordt onhoudbaar, zegt Van der Meeren tegen Nieuwsuur. “We kunnen eindeloos doorgaan met thuiszorg, maar dat betekent dat voor iedereen de premie omhoog gaat.”
Geen maximum
Wijkverpleegkundigen moeten daarom van CZ bij ouderen die meer dan twaalf uur per week zorg krijgen, bespreken of thuis wonen wel de beste oplossing is. “Verpleeghuizen voor één persoon zijn niet te doen”, aldus Van der Meeren in Nieuwsuur. In de Zvw is geen maximum gesteld aan het aantal uren zorg die mensen thuis kunnen krijgen. Volgens de bestuurder is het niet helder wanneer ze van de Zvw naar de Wlz moet overgaan.
Nieuwsuur wijst erop dat als de zorgkosten worden betaald uit de Wlz dit grote nadelen voor cliiënten heeft. In de Wlz moeten ze een eigen bijdrage betalen, terwijl dit in de Zvw niet hoeft. Bovendien krijgen mensen die thuis willen blijven wonen minder uren zorg in de Wlz.