Antroposofische gehandicaptenzorginstelling DeSeizoenen lag de afgelopen jaren onder vuur door de bestuursstructuur. Daar zou sprake zijn geweest van belangenverstrengeling. De onderneming is eigendom van een groep zorgondernemers, waaronder de van ziekenhuisfaillissementen bekende Loek Winter en Willem de Boer. DeSeizoenen heeft een zorgtak en twee gelieerde ondernemingen waarin het vastgoed en ondersteunend personeel in is ondergebracht, Vastgoed DeSeizoenen en Care Shared Services (CSS).
Dubbele rollen
De kritiek richtte zich in de afgelopen jaren op het feit dat enkele directeuren en toezichthouders dubbele rollen hadden. Ze huurden bijvoorbeeld vastgoed bij een onderneming waar ze zelf eigenaar van waren. Stel dat ze dan bewust een te hoog huurtarief zouden betalen, dan zou dat ten koste kunnen gaan van zorggeld. De te hoge huur zou als dividend via de vastgoedonderneming worden uitgekeerd aan de eigenaren. Zo zouden ze toch winst kunnen uitkeren, terwijl dat bij de zorgorganisatie niet mag.
Dergelijke praktijken zijn overigens nooit bewezen, maar DeSeizoenen werd in het najaar van 2018 wel op de vingers getikt door de Inspectie. Deels omdat er in 2016 en 2017 duidelijk sprake was van dubbele belangen en aandeelhouders die ook directiefuncties hadden (nu niet meer) Maar ook omdat er in de huidige bestuursstructuur nog steeds dubbele belangen zijn. Directies bij de zorgtak van DeSeizoenen en Care Shared Services komen bijvoorbeeld overeen. De Inspectie kwam overeenkomsten tussen beide organisaties tegen die van beide kanten door dezelfde persoon waren ondertekend.
Beloofde aanpassing
DeSeizoenen beloofde eind vorig jaar de bestuursstructuur met gemeenschappelijke directies, die ook wel personele unie wordt genoemd, aan te passen na een vermaning van de Inspectie. De aanpassing zou vlak na de afgelopen jaarwisseling bekend worden, antwoordde De Jonge eerder op Kamervragen in november vorig jaar.
SP-Kamerlid Maarten Hijink en CDA’er Evert-Jan Slootweg vroegen minister De Jonge om opheldering over die aanpassingen. De Jonge antwoordt dat de aanpassing van de bestuursstructuur nog op zich laat wachten tot uiterlijk de maand juli. Volgens De Jonge is er vertraging door ‘verschillende partijen en afhankelijkheden zoals de wijziging van statuten’.
Integratie
Naar verluidt gaan de wijzigingen van bestuursstructuren nu naar de medezeggenschapsorganen. Wat de wijzigingen zijn, maakt DeSeizoenen niet bekend. Bij de eigenaren van de ondernemingen zou gedacht worden over het integreren van Care Shared Services in de zorgtak van DeSeizoenen. Of het vastgoed ook geïntegreerd zou worden, is de vraag. Winter en De Boer hebben eerder ook bij andere zorgondernemingen juist van vastgoed hun verdienmodel gemaakt, omdat met zorgverlening mede door strenge wetgeving geen winst te maken valt.
Dividend
Hijink en Slootweg vragen ook of de minister zicht heeft op uitgekeerd dividend aan aandeelhouders van de ondernemingen die het vastgoed en het ondersteunend personeel regelen. De wetgeving die winstuitkering in de zorg tegengaat, biedt geen zicht op geldstromen bij de gelieerde ondernemingen omdat het geen zorgondernemingen zijn. Er is wel een wetsvoorstel in aantocht om voorwaarden te stellen aan winstuitkering door hoofd- en onderaannemers van zorgondernemingen.
Geruchten over dat DeSeizoenen in financieel zwaar weer zou zitten door hoge juridische kosten wijst minister De Jonge van de hand. Volgens hem zijn er geen duidelijke signalen hiervoor.