• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 4

  1. Jorrit Stroosma

    In delen van Limburg kun je beter in nood naar een Belgisch of Duits ziekenhuis, is dichterbij en beter.
    In Groningen, Friesland en Drenthe zal er uiteindelijk ook maar 1 groot ziekenhuis zijn met een IC, grote kans dat dat het UMCG in de stad Groningen wordt.
    In Limburg zal dat het UMC Maastricht zijn denk ik.

  2. Bastiaan van der Hoeven

    Wat heeft het voor zin om het ziekenhuis te stimuleren en dwingen om open te blijven als daar niet voldoende personeel voor is. Men moet de realiteit onder ogen zien, de komende jaren moeten we met 30% minder personeel 30% meer patienten zien te behandelen. Versnipperen van de zorg vanwege onrealistische verkeizingsbeloften helpt dan niet. Dat vehoogt de werkdruk op het zorgpersoneel.

  3. Peter Koopman

    De min of meer toevallige beschikking over een ziekenhuis in een gemeente ontstond historisch veelal uit particulier initiatief. ( diaconessen, nonnen, broeders, weldoeners enz). Daarvoor moeten we zeer dankbaar blijven! De laatste tijd waait een wind tot bedrijfskundige, economische en privaat bestuurlijke grootschaligheid van de historisch gegroeide werkelijkheid. Het model “zorg=markt” stimuleerde de groeiende grootschaligheid en verloor ook de band met de regio.

    Het nieuwe beleid, nu op basis van “beter laten en goed doen” ( passende zorg ), is het gekozen maatwerk door de zorgprofessionals. De REGIO staat daarin centraal ! Thuisverpleging, kleinschalig tijdelijk zorgverblijf in de wijk, behandeling door huisartsen/ouderengeneeskundigen nabij, diagnostisch centrum beschikbaar, poliklinische en dagbehandeling regionaal. Regionaal beschikbare beschermende woonvormen en langdurige klinisch zorg en verblijf en behandeling. Per gezondheidsregio een AGZ en een GGZ voorziening met voldoende regionale generieke klinische capaciteit. Daarenboven in Nederland een beperkt aantal hoog specialistische centra/academische centra, toch? Misschien kan dat alleen vanuit een niet-private context gerealiseerd worden.

  4. thissen

    Natuurlijk moet de premier zich NIET met Zuyderland ziekenhuis gaan bemoeien. Het zou wat worden wanneer de premier zich met microproblemen gaat bezig houden. Hij heeft andere taken.
    Laat verzekeraars (hebben immers regiefunctie) en Heerlen/regio/provincie met een plan komen dat zorgt voor voldoende en kwalitatieve zorg en ook financieel haalbaar. VWS/IGZ moet aan de zijlijn scherp meekijken. Voorkom dus rolverwarring! Zeker wanneer kamerleden om electorale redenen iets roepen en het overzicht verliezen.