“Ik wil een lans breken voor de streekziekenhuizen in het algemeen en het Zuyderlandziekenhuis Heerlen in het bijzonder”, zei Wilders gisteren in het Kamerdebat over de regeringsverklaring.“In het Hoofdlijnenakkoord staat letterlijk dat het de insteek is dat streekziekenhuizen behouden blijven.”
Alternatieve bekostiging
Wilders wil dat een al lopend onderzoek naar de voor- en nadelen van een bekostigingsbijdrage wordt versneld. “Dat is namelijk wat nodig is. Wat mij betreft kan dat onderzoek binnen twee maanden, maar ik vraag aan het kabinet of dat ze lukt. Mijn vraag aan de minister-president is om daar dan ook voor te zorgen, linksom of rechtsom, via alternatieve bekostiging — of op een andere manier. Regel het!”
Misschien te laat
“Die beschikbaarheidsbijdrage is misschien een structurele oplossing, al hebben we geen afspraken gemaakt dat we dat gaan doen, maar alleen dat er een onderzoek is. Maar ik ben zo bang dat dat (onderzoek en wetswijziging, red.) voor het Zuyderlandziekenhuis dan misschien te laat komt”, aldus Wilders.
SP-fractieleider Jimmy Dijk wees Wilders erop dat recent voldoende moties zijn aangenomen door de Tweede Kamer die oproepen de beschikbaarheidsbijdrage in te voeren. Dat zou volgens Dijk ook andere streekziekenhuizen helpen. Hij wees op Friesland, waar enkele ziekenhuizen de komende jaren sluiten, en Gelre Ziekenhuizen, waarvan hij beweert dat de locatie “Zutphen zo ongeveer gesloten wordt”.
Te weinig personeel
Zuyderland maakte dit voorjaar bekend dat in de nieuwbouw in Heerlen die in 2030 opent geen plaats is voor IC, geboortecentrum en een complete SEH. Belangrijkste reden is dat er te weinig personeel is om beide locaties (Heerlen en Sittard/Geleen) 24/7 open te houden. Bovendien zou het openhouden van deze acute zorg Zuyderland vele miljoenen extra per jaar kosten.
Zuyderland-bestuurder David Jongen reageert op Zorgvisie: Bewering Wilders over Zuyderland ‘feitelijk onjuist’
Jorrit Stroosma
In delen van Limburg kun je beter in nood naar een Belgisch of Duits ziekenhuis, is dichterbij en beter.
In Groningen, Friesland en Drenthe zal er uiteindelijk ook maar 1 groot ziekenhuis zijn met een IC, grote kans dat dat het UMCG in de stad Groningen wordt.
In Limburg zal dat het UMC Maastricht zijn denk ik.
Bastiaan van der Hoeven
Wat heeft het voor zin om het ziekenhuis te stimuleren en dwingen om open te blijven als daar niet voldoende personeel voor is. Men moet de realiteit onder ogen zien, de komende jaren moeten we met 30% minder personeel 30% meer patienten zien te behandelen. Versnipperen van de zorg vanwege onrealistische verkeizingsbeloften helpt dan niet. Dat vehoogt de werkdruk op het zorgpersoneel.
Peter Koopman
De min of meer toevallige beschikking over een ziekenhuis in een gemeente ontstond historisch veelal uit particulier initiatief. ( diaconessen, nonnen, broeders, weldoeners enz). Daarvoor moeten we zeer dankbaar blijven! De laatste tijd waait een wind tot bedrijfskundige, economische en privaat bestuurlijke grootschaligheid van de historisch gegroeide werkelijkheid. Het model “zorg=markt” stimuleerde de groeiende grootschaligheid en verloor ook de band met de regio.
Het nieuwe beleid, nu op basis van “beter laten en goed doen” ( passende zorg ), is het gekozen maatwerk door de zorgprofessionals. De REGIO staat daarin centraal ! Thuisverpleging, kleinschalig tijdelijk zorgverblijf in de wijk, behandeling door huisartsen/ouderengeneeskundigen nabij, diagnostisch centrum beschikbaar, poliklinische en dagbehandeling regionaal. Regionaal beschikbare beschermende woonvormen en langdurige klinisch zorg en verblijf en behandeling. Per gezondheidsregio een AGZ en een GGZ voorziening met voldoende regionale generieke klinische capaciteit. Daarenboven in Nederland een beperkt aantal hoog specialistische centra/academische centra, toch? Misschien kan dat alleen vanuit een niet-private context gerealiseerd worden.
thissen
Natuurlijk moet de premier zich NIET met Zuyderland ziekenhuis gaan bemoeien. Het zou wat worden wanneer de premier zich met microproblemen gaat bezig houden. Hij heeft andere taken.
Laat verzekeraars (hebben immers regiefunctie) en Heerlen/regio/provincie met een plan komen dat zorgt voor voldoende en kwalitatieve zorg en ook financieel haalbaar. VWS/IGZ moet aan de zijlijn scherp meekijken. Voorkom dus rolverwarring! Zeker wanneer kamerleden om electorale redenen iets roepen en het overzicht verliezen.