Woonzorg Flevoland is er in geslaagd om het gebruik van psychofarmaca met 23 procent terug te dringen. De daling is te danken aan de extra aandacht voor het omgaan met onbegrepen gedrag.
Waar het landelijk gemiddelde op 0,85 pillen per bewoner ligt, is dit bij Woonzorg Flevoland terug gebracht naar 0,67. De daling heeft betrekking op zowel de somatische als psychogeriatrische afdelingen.
De zorgorganisatie uit Lelystad startte in januari 2015 met een groot project waarbij onbegrepen gedrag centraal stond. Aanleiding was een rapport dat Vilans en het Trimbos-instituut uit 2014, waaruit bleek dat de richtlijnen rond onbegrepen gedrag in de praktijk onvoldoende bekend zijn met als grootste risico een verminderde kwaliteit van leven van bewoners. Door onnodig gebruik van psychofarmaca worden bewoners versuft en inactief.
Uit cijfers van het Trimbos-instituut blijkt dat het gebruik van medicatie in de ouderenzorg nauwelijks daalt. Nog altijd één op de vier bewoners met dementie krijgt een antipsychoticum voorgeschreven. De medicatie wordt meestal ingezet om bewoners rustig te krijgen. Ook in de gehandicaptenzorg worden psychofarmaca nog vaak op dezelfde oneigenlijke gronden ingezet. Verschillende projecten maken duidelijk
Volgens Marije Veenstra, GZ-psycholoog bij Woonzorg Flevoland, blijkt de inzet van medicatie vaak onnodig als er scherper wordt gekeken naar de mogleijke oorzaak van het veranderde gedrag van een bewoner. Hierbij is ook het levensverhaal van een bewoner, verteld door familie en naasten, erg belangrijk.
“Door te kijken naar de mens achter het gedrag en het zoeken naar oorzaken kunnen we beter inspelen op het gedrag en de behoeften van de bewoners”, aldus Veenstra.