Beeld: Canva
Volgens het ziekenhuis lukt het niet om de zorg toegankelijke te houden op deze locatie, doordat zij niet aan de belangrijkste randvoorwaarden kunnen voldoen. Belangrijkste reden is het structurele personeelstekort. Ook moet het ziekenhuis flink opgeknapt worden, wat teveel geld kost en moet er dure apparatuur worden aangeschaft om door te kunnen gaan. “Het lukt Adrz niet om op drie locaties de kwaliteit van zorg te bieden die iedere patiënt verdient.”
Alternatieven
Volgens het ziekenhuis is met de gemeente gesproken om de mogelijkheden te bekijken voor zorg op een andere locaties in Zierikzee. “Er werd gesproken over nieuwbouw, samen optrekken met huisartsen, samen optrekken met verpleeghuizen of thuiszorg.” Adrz vroeg de gemeente zelfs locatiestudies te doen om te kijken hoe ze samen konden optrekken. Al deze initiatieven liepen op niets uit.
Op verzoek van de gemeente gaat het ziekenhuis nu opnieuw om de tafel met partners in de regio om te kijken of, door slim samen te werken, er wellicht een vorm van medisch specialistische zorg op Schouwen-Duiveland beschikbaar kan blijven.
Transformatieplan
Onlangs kreeg de Zeeuwse Zorg Coalitie via het Integraal Zorgakkoord 83,4 miljoen euro om een transformatie in gang te zetten. Daarbij ligt de nadruk op goede en betere zorg en vermindering van de inzet van personeel binnen de hele keten. De sluiting is geen onderdeel van het transformatieplan, maar draagt wel bij aan deze doelstelling, zegt de woordvoerder.
Ook noemt de woordvoerder de ontwikkelingen van digitalisering. “Er zijn steeds meer mogelijkheden om een gesprek op de polikliniek digitaal te doen. Daar willen we ook naar kijken.”
Afschalen
De afgelopen zeven jaar is de zorg in het ziekenhuis in Zierikzee al afgeschaald. De woordvoerder benadrukt dat vanwege de beperkte aanwezigheid van zorg in Zierikzee mensen toch al vaak naar Goes moeten. “Het liefst wil je dat iemand alle zorg op één plek krijgt. Nu is vaak nog aanvullende diagnostiek nodig in Goes, dat is niet ideaal.” De woordvoerder noemt het ‘onoverkomelijk’ om de zorg op locatie Victoriakliniek af te schalen.
Proces verstoord
Adrz zat nog midden in dit proces toen, na een vertrouwelijk gesprek met de wethouder, de wethouder besloot (onder embargo) gemeenteraad en media te informeren. Het interne proces van het ziekenhuis is hiermee verstoord en Adrz is genoodzaakt snel te reageren, terwijl het ziekenhuis nog wacht op terugkoppeling van interne stakeholders, waaronder de cliëntenraad, ondernemingsraad en medische staf. “Deze aanvragen lopen dus nog.”
Terugschroeven zorg
Ook in andere delen van het land worden ziekenhuizen mogelijk gesloten. Zo gaat het aantal ziekenhuizen in Friesland na 2030 mogelijk terug van vier (Leeuwarden, Heerenveen, Sneek en Drachten) naar drie (Leeuwarden, Drachten en Joure).
Afslanken
Op andere plekken wordt de zorg teruggeschroefd. Zo overweegt het Zuyderland Ziekenhuis in Limburg om de spoedeisende zorg te concentreren op de vestiging in Sittard-Geleen. Op de locatie in Heerlen kunnen patiënten dan misschien alleen nog voor dagbehandelingen terecht. Gelre Ziekenhuizen heeft de afdeling verloskunde in Zutphen gesloten en verplaatst naar de vestiging in Apeldoorn. Andere ziekenhuizen, zoals Ikazia (Rotterdam), het HagaZiekenhuis (Den Haag en Zoetermeer) en VieCuri (Venlo), verkeren in financiële problemen en moeten afslanken om te overleven. (ANP/Skipr)
J Vandenberg
Het is op zijn zachts gezegd walgelijk dat we als burgets toestaan dat de politiek dit kan doen.
Overal wordt het geld over de balk gesmeten. Miljarden de lucht in over het Co2 gezeur waarvan de wetenschap bij herhaling zegt dat wij geen enkel verschul zullen maken. Air france/Klm megawinsten.
En de gezondheidszorg is volstrekt onbelangrijk. Echt 100% minachting! Waar blijft het incompetente en roulerende gezondheidszorgmangement in den lande? Doe eens wat meer nuttigs dan marketing over de accreditaat bordjes in de hal!