De vakbond heeft de werksituatie opgevraagd van 1.000 zorgmedewerkers die tijdens de eerste coronagolf ziek werden en nu twee jaar later nog steeds langdurige covid hebben. Van hen hebben 518 mensen de peiling ingevuld. Dat ruim 40 procent van die mensen nu ontslagen is of wordt, voelt volgens FNV-vicevoorzitter Kitty Jong als “een trap na voor al die zorgprofessionals die in de frontlinie stonden om Nederland draaiende te houden”.
Langdurige covid
Eind februari liet het kabinet weten dat werkgevers in de zorg gebruik kunnen maken van een subsidieregeling om werknemers met langdurige covid minimaal zes maanden extra in dienst te kunnen houden. Het gaat om mensen die ziek werden tussen maart 2020 en december 2020.
FNV
Volgens FNV komt deze regeling te laat. Slechts tien zorgverleners die de peiling invulden, vertelden dat hun werkgever de subsidie gaat gebruiken. Verder stelde het grootste deel, 59 procent, dat de werkgever de regeling niet gaat gebruiken. Waarschijnlijk zou de werknemer niet binnen zes maanden volledig herstellen. Bij 29 procent was de mogelijkheid niet besproken met de baas, omdat de zorgmedewerkers niet wisten dat deze bestond.
Helder
FNV wil dat Conny Helder een covid-19-fonds beschikbaar stelt om ontslagen zorgverleners financieel tegemoet te komen. “Het merendeel van hen is uiteindelijk op de werkvloer besmet”, stelt Jong. “De verpleeghuizen gingen op slot, persoonlijke beschermingsmiddelen waren vrijwel niet beschikbaar.” De vakbond vindt dat zo’n fonds vergelijkbaar moet worden met huidige fondsen voor beroepsziekten, zoals mensen die werken met asbest of mensen die schildersziekte hebben opgelopen. (ANP)
Arne van Oranje
Als werkgever betaal je in die 6 maanden extra nog steeds 60% van de loonlasten en dat kunnen of willen werkgevers niet, en dat is begrijpelijk gezien de marges in de zorg.
Toen de vraag bij mij langskwam wat er besproken kon worden met de Rijksoverheid over deze long COVID zorgmedewerkers, zei ik dat de Rijksoverheid garant moest gaan staan voor 100% van de loonlasten na de 2 jaar ziekte. Is in elk geval niet iets waar de Rijksoverheid warm voor liep blijkbaar.
Pas als je ziek wordt merk je hoe onze verzorgingsstaat de afgelopen 20 jaar uitgekleed is.