Ziekenhuizen en zorgverzekeraars gaan gezamenlijk dure geneesmiddelen inkopen. Met een sterkere onderhandelingspositie willen de betrokken partijen de toegankelijkheid en betaalbaarheid van dure geneesmiddelen op de lange termijn behouden en de kwaliteit van de zorg waarborgen.
De samenwerking krijgt vooralsnog gestalte in de vorm van een pilot rond de inkoop van een groep oncologische geneesmiddelen. Het gaat om een categorie geneesmiddelen waar binnen één groep meerdere middelen met een vergelijkbare werking beschikbaar zijn. Bij de afspraken staan de kwaliteit en uitkomst van de behandeling voor de patiënt altijd voorop. In 2018 moet duidelijk worden of de aanpak werkt.
Naast de Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zijn bij de voorbereiding van de samenwerking zijn ook patiënten, medisch specialisten en ziekenhuisapothekers betrokken. Naar verwachting sluiting zich zo’n zestig ziekenhuizen bij de samenwerking aan.
De farmaceutische branche, verenigd in de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, waarschuwt dat de inkoopsamenwerking nadelige gevolgen voor de keuzevrijheid kan hebben. Minister Schippers van VWS noemt het initiatief van de ziekenhuizen en verzekeraars “een belangrijke eerste stap”. “De tweede stap is dat we in Europa veel meer moeten samenwerken om te kijken hoe we deze hele dure, maar hele belangrijke medicijnen betaalbaar houden voor iedereen die ze nodig heeft.”